Παγκόσμια θλίψη για τον Ντιέγκο Μαραντόνα: Οι ατάκες του που έγραψαν ιστορία

Παγκόσμια θλίψη για τον Ντιέγκο Μαραντόνα: Οι ατάκες του που έγραψαν ιστορία

Περιμένουν πάνω από 1 εκατ. κόσμο στην κηδεία του Ντιέγκο - Τριήμερο πένθος στην Αργεντινή

Ο πλανήτης έχει βυθιστεί στο πένθος από χθες, με τον Ντιέγκο Μαραντόνα να φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών.

Η κηδεία του θα γίνει στο ίδιο παρεκκλήσι, όπου είχε γίνει και πριν από δέκα χρόνια η κηδεία του πρώην προέδρου της χώρας Νέστορ Κίρχνεν.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες είπε ότι αισθάνεται «πολλή θλίψη» για τον θάνατο του Μαραντόνα.

Ο πρόεδρος θα διατάξει τρεις ημέρες εθνικού πένθους και ανακοινώθηκε ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές του που είχε προγραμματίσει για την Πέμπτη, στη Σάντα Φε και για την Παρασκευή, στο Τσάκο, ενώ δεν αποκλείεται να παραστεί στην κηδεία του «Θεού».

Οι αρχές περιμένουν πάνω από 1 εκατ. κόσμο στην κηδεία του.

Οι διάσημες ατάκες του Ντιέγκο:

Για την φτώχεια την οποία βίωσε και ο ίδιος, είχε πει: «Η φτώχεια είναι κακή και δύσκολη, το ήξερα καλά. Θέλεις πολλά πράγματα και το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να τα ονειρεύεσαι. Θα ήταν ωραίο, αν υπήρχε περισσότερη δικαιοσύνη. Αν εκείνοι που έχουν πολλά, είχαν λίγο λιγότερα και όσοι έχουν λίγα, είχαν λίγα περισσότερα».

Για το περιβόητο γκολ με το χέρι κόντρα στην Αγγλία: «Το γκολ μπήκε λίγο με το κεφάλι του Ντιέγκο και λίγο με το χέρι του Θεού»

Για το Νο10 που έγινε συνώνυμο με τον Ντιεγκίτο: «Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει και ανεξάρτητα από το ποιος είναι υπεύθυνος, το νούμερο 10 θα είναι πάντα δικό μου».

Για τα πιστεύω του, είχε πει: «Είμαι προνομιούχος, αλλά μόνο επειδή ήταν το θέλημα του Θεού. Ο Θεός με έκανε να παίζω καλά. Μου έδωσε την ικανότητα στη γέννηση. Γι' αυτό κάνω το σημάδι του Σταυρού κάθε φορά που μπαίνω στο γήπεδο. Αν δεν το έκανα, θα τον πρόδιδα».

Για τα λάθη του και το ποδόσφαιρο: «Το ποδόσφαιρο είναι το πιο όμορφο και υγιές άθλημα στον κόσμο. Το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να πληρώσει για τα λάθη μου. Δεν φταίει η μπάλα».

Για την αποτυχία του σε ντόπινγκ κοντρόλ στο Μουντιάλ του 1994: «Έκοψαν τα πόδια μου και δεν με άφησαν να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Δεν χρησιμοποιούσα ναρκωτικά, δεν ξέρω τι συνέβη, ορκίζομαι ότι δεν ήμουν ντοπέ, αλλά βλέπω ότι δεν νοιάζονται».

Για την ψυχιατρική κλινική που βρέθηκε: «Η τρέλα είναι τρομακτική. Στην κλινική ένιωσα σαν τον Τζακ Νίκολσον στο "One Flew Over the Cuckoo's Nest". Στην κλινική υπάρχει ένας άντρας που πιστεύει ότι είναι ο Ροβινσώνας Κρούσος και κανείς δεν πιστεύει ότι είμαι ο Μαραντόνα».

Για τις ΗΠΑ και τους πολιτικούς της: «Μισώ οτιδήποτε προέρχεται από τις ΗΠΑ. Το μισώ με όλη μου την καρδιά».

Για την απαγόρευση εισόδου στην Ιαπωνία: «Η Ιαπωνία δεν μου επιτρέπει την είσοδο στη χώρα επειδή κάποτε έπαιρνα ναρκωτικά. Την επιτρέπουν όμως στους Αμερικάνους που τους έριξαν δύο ατομικές βόμβες».

Για την επίσκεψή του στο Βατικανό τη δεκαετία του '80: «Είχα τσακωθεί με τον Πάπα όταν έπαιζα στη Νάπολι, ναι. Τσακώθηκα επειδή είχα επισκεφθεί το Βατικανό και είδα τα ταβάνια από χρυσό και μετά άκουσα τον Πάπα να μου λέει ότι η εκκλησία ανησυχεί για τα φτωχά παιδιά. Ε, τότε πουλήστε τα χρυσά ταβάνια π... γιοι».

Πριν τον ημιτελικό του Μουντιάλ 1990, Ιταλία - Αργεντινή, στο γήπεδο της Νάπολι: «Οι Ιταλοί αδιαφορούν για εσάς 364 ημέρες τον χρόνο και σας ζητάνε τώρα να τους υποστηρίξετε. Εγώ, όμως, παλεύω για εσάς 365 μέρες τον χρόνο».