Ντιέγκο Μαραντόνα: Από τις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες στην κορυφή του κόσμου

Ντιέγκο Μαραντόνα: Από τις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες στην κορυφή του κόσμου

Το «χέρι του Θεού» και το γκολ-μύθος απέναντι στην Αγγλία στο Μουντιάλ του 1986

Στις 30 Οκτωβρίου του 1960 γεννήθηκε στην πόλη Λανούς της Αργεντινής, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο πρώτος γιος μετά από τέσσερις κόρες, αλλά όχι και τελευταίος καθώς τον ακολούθησε ο Ούγκο και ο Ραούλ.

Μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές της Villa Fiorito, συνοικίας του Μπουένος Άιρες και ήδη από την ηλικία των 8 ετών, εντοπίστηκε από τα μάτια των σκάουτερ της Αρχεντίνος Τζούνιορς, με την οποία έκανε το ντεμπούτο του στις 20 Οκτωβρίου 1976, λίγο πριν κλείσει τα 16 του χρόνια, στο ματς με την Ταγέρες.

Ήταν ο πρώτος από τους 688 επίσημους στην διάρκεια της καριέρας του Μαραντόνα, σε συλλογικό και επίπεδο εθνικών ομάδων...

Τον Φεβρουάριο του 1981 υπέγραψε συμβόλαιο στην Μπόκα Τζούνιορς και το καλοκαίρι του 1982, ήρθε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα. Στις 5 Ιουλίου 1984, παρουσιάστηκε μπροστά σε 75.000 αφιονισμένους Ναπολιτάνους στο γήπεδο Σαν Πάολο όπου έμελε να γράψει τις μεγαλύτερες στιγμές του (αλλά και του συλλόγου) φέρνοντάς την στην κορυφή του ιταλικού ποδοσφαίρου δύο φορές (1987, 1990) και κατακτώντας το Κύπελλο Ουέφα (1989).

Με τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής, κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1986 στο Μεξικό, όπου κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα δύο τέρματα στον ημιτελικό με την Αγγλία. Το περίφημο «χέρι του Θεού»...

και το γκολ-μύθος, όπου πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του μέχρι να πλασάρει στην εστία του Σίλτον.

Το τελευταίο αντίο στα γήπεδα ως ποδοσφαιριστής, το είπε στις 25 Οκτωβρίου 1997, σε ηλικία 37 ετών, μπροστά σε 70.000 θεατές με την φανέλα της αγαπημένης του Μπόκα Τζούνιορς, στη νίκη με σκορ 2-1 επί της Ρίβερ Πλέιτ στο Monumental στο Μπουένος Άιρες.

Συνολικά, ο «Ντιεγκίτο» κατέκτησε ως παίκτης ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και ένα ακόμα Νέων (με την Αργεντινή), ένα Κύπελλο UEFA, δύο πρωταθλήματα Ιταλίας, ένα ιταλικό Κύπελλο, ένα Ιταλικό Super Cup (όλα με τη Νάπολι), ένα πρωτάθλημα Αργεντινής (με την Μπόκα Τζούνιορς), ένα ισπανικό Κύπελλο κι ένα League Cup (αμφότερα με την Μπαρτσελόνα).