Κορονοϊός: Ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο στην Πολωνία

Κορονοϊός: Ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο στην Πολωνία

Δωρεάν τεστ αντιγόνων θα προσφέρει η Τσεχία από τις 18 Δεκεμβρίου

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό, 674, ενώ τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν το προηγούμενο 24ωρο τις 15.000.

Αν και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε από το ρεκόρ των περισσότερων από 27.000 μολύνσεων στις αρχές Νοεμβρίου, ο αριθμός των θανάτων παρουσιάζει άνοδο τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα χθες στην Πολωνία καταγράφηκαν 15.362 νέες μολύνσεις covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 924.422, ενώ αυτός των νεκρών ανέρχεται σε 14.988.

Ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας Άνταμ Νιντζιέλσκι προειδοποίησε σήμερα κατά της υπερβολικής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων προκειμένου να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

“Αν δεν συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, θα έχουμε περισσότερα προβλήματα: μια νέα αύξηση των κρουσμάτων που θα φανεί τον Φεβρουάριο, αν δεν το προλάβουμε”, τόνισε μιλώντας στον κρατικό σταθμό TVP.

H πολωνική κυβέρνηση χθες Τρίτη ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα χιονοδρομικά κέντρα ανοικτά, αν και μόνο για τους Πολωνούς, και θα επιτρέψει στα εμπορικά κέντρα να λειτουργήσουν ξανά ενόψει των Χριστουγέννων.

Δωρεάν τεστ στην Τσεχία

Από την πλευρά τους οι αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν δωρεάν τεστ αντιγόνων για την covid-19 για όλους όσους το επιθυμούν από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά, όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι σε συνέντευξή του.

Η Τσεχία είναι μια από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τις αρχές να σκοπεύουν να χαλαρώσουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν εδώ και εβδομάδες και συνέβαλαν στην ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε χθες ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή τεστ σε εθελοντική βάση πριν τα Χριστούγεννα, επεκτείνοντας τη χρήση των τεστ αντιγόνων τα οποία είναι πιο γρήγορα και πιο εύκολα να διενεργηθούν από τα κλασικά μοριακά τεστ (PCR), όμως και λιγότερο ακριβή.

Άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει τα τεστ αυτά για μαζικούς ελέγχους.

“Η ιδέα είναι πολύ απλή: στη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Δεκεμβρίου, όταν όλοι πηγαίνουμε στα μαγαζιά, κάποιοι από εμάς ίσως να μολυνθούν (…) αυτό θα φανεί γύρω στα Χριστούγεννα”, εξήγησε ο Μπλάτνι στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Seznam.Zpravy.cz.

H χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει από τον Σεπτέμβριο ένα από τα πιο γρήγορα ποσοστά αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού σε σχέση με τον πληθυσμό της, αν και η εξάπλωση της νόσου έχει μειωθεί κατά τι τις τελευταίες εβδομάδες.

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση μείωσε το ποσοστό κινδύνου από το πέμπτο, υψηλότερο, επίπεδο της κλίμακας, στο τέταρτο. Αυτό σημαίνει ότι τα εστιατόρια, κάποια σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά, αλλά ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αν η πτωτική τάση των κρουσμάτων συνεχιστεί.

Ο Μπλάτνι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συσκεφθεί την Κυριακή για να αποφασίσει ενδεχόμενη περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Συνολικά στην Τσεχία έχουν καταγραφεί 502.534 κρούσματα covid-19 από τον Μάρτιο και 7.499 θάνατοι. Ο αριθμός των νεκρών υπερδιπλασιάστηκε τον Νοέμβριο καθώς αυξανόταν ο αριθμός των κρουσμάτων, αν και πλέον καταγράφονται λιγότερα από τα μισά σε σχέση με το ρεκόρ του Οκτωβρίου και των αρχών Νοεμβρίου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...