Νότια Κορέα: «Τρίτο κύμα» πανδημίας

Νότια Κορέα: «Τρίτο κύμα» πανδημίας

363 κρούσματα κοροναϊού και 3 θάνατοι σε 24 ώρες

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας προέτρεψε σήμερα τους συμπατριώτες του να αποφεύγουν τις δημόσιες συναθροίσεις και τις κοινωνικές επαφές και προειδοποίησε πως ενδέχεται να επιβληθούν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα, εάν δεν ανασχεθεί αυτό που το υπουργείο Υγείας φοβάται πως είναι το «τρίτο κύμα» της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (KDCA) ανακοίνωσε λίγη ώρα νωρίτερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 363 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να σπάει το φράγμα των τριάντα χιλιάδων και να φθάνει τις 30.017. Το ίδιο διάστημα, άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων να ξεπερνά τους πεντακόσιους νεκρούς (είναι πλέον 501). Ο δείκτης θνητότητας παραμένει στο 1,67%.

Ο πρωθυπουργός Τσονγκ Σιέ-γκιούν ζήτησε να ακυρωθούν όλες οι προγραμματισμένες δημόσιες συναθροίσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς, προέτρεψε τους εργοδότες να φροντίσουν το προσωπικό των επιχειρήσεών τους να δουλεύει από το σπίτι σε όποιες περιπτώσεις είναι δυνατόν αυτό, ενώ ενεθάρρυνε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών να μείνουν σπίτι.

«Εάν δεν σταματήσουμε τώρα αυτόν τον ρυθμό εξάπλωσης, η καθημερινότητά μας, στην οποία μπορούσαμε τουλάχιστον να πάρουμε μια ανάσα, θα τεθεί υπό περιορισμό», τόνισε κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την πανδημία ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Μουν Τζε-ιν.

Οι αρχές έκαναν αυστηρότερες τις συστάσεις τους χθες, αλλά εντείνονται οι ανησυχίες πως η απαγόρευση των μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων δεν αρκεί, καθώς λειτουργούν, με μειωμένη προσέλευση, μπαρ, νάιτκλαμπ, εκκλησίες, ενώ διεξάγονται αθλητικές συναντήσεις.

Ο Γιουν Τάε-χο, αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Υγείας, τόνισε πως «πιστεύουμε πως βρίσκεται σε εξέλιξη τρίτο κύμα» της πανδημίας, με επίκεντρο «την περιοχή της πρωτεύουσας».

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παράμεινε πάνω από τα 300 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και τριψήφιος για 13η συνεχόμενη ημέρα, εξαιτίας των εστιών που συνεχίζουν να εντοπίζονται στην πρωτεύουσα Σεούλ (127 μολύνσεις) και στην επαρχία Κιόνγκι, που την περιβάλλει (62).

Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε ραγδαία και σήμερα ανέρχεται σε 84, σύμφωνα με τον Γιουν, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν αρχίσει να πιέζονται.

Στελέχη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας επισημαίνουν ότι στην μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, όπου ζει σχεδόν ο μισός από τον πληθυσμό (52 εκατ.), ενδέχεται να χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα εάν ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων που οφείλονται σε μετάδοση στην κοινότητα ξεπεράσει τα 200. Χθες επιβεβαιώθηκαν 218 μολύνσεις στη Σεούλ, με το όριο των 200 να ξεπερνιέται για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.