Κυκλώνας Γιώτα: Αναβαθμίστηκε σε «εξαιρετικά επικίνδυνος» και απειλεί την Κεντρική Αμερική

Κυκλώνας Γιώτα: Αναβαθμίστηκε σε «εξαιρετικά επικίνδυνος» και απειλεί την Κεντρική Αμερική

Αναμένεται ότι θα περάσει πολύ κοντά ή και πάνω από το νησάκι Προβιντένσια της Κολομβίας

Ο κυκλώνας Γιώτα, που πλησιάζει στα παράλια της Κεντρικής Αμερικής, ενισχύθηκε στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, κάτι που σημαίνει ότι θεωρείται «εξαιρετικά επικίνδυνος», ανακοίνωσε το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Ο κυκλώνας συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας έως και 260 χιλιομέτρων την ώρα. Απειλεί περιοχές της Ονδούρας και της Νικαράγουας με «καταρρακτώδεις βροχές, «εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους» και «επικίνδυνες πλημμύρες στα παράλια», σύμφωνα πάντα με το NHC.

Ο κυκλώνας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κινείται με ταχύτητα 15 χιλιομέτρων την ώρα και αναμένεται ότι θα περάσει πολύ κοντά ή και πάνω από το νησάκι Προβιντένσια της Κολομβίας, προτού να πλήξει τη βορειοανατολική Νικαράγουα και την ανατολική Ονδούρα αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Η Ονδούρα, η Γουατεμάλα και η Νικαράγουα εκκένωσαν την περασμένη εβδομάδα ορισμένες από τις περιοχές που πρόκειται να πληγούν, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Ήτα τις προηγούμενες ημέρες.