Ο Φάουτσι προειδοποιεί: Η εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη

Ο Φάουτσι προειδοποιεί: Η εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη

Η εξάπλωση του ιού έχει επιταχυνθεί στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ

Ο αμερικανός ειδικός στις λοιμώδεις νόσους Δρ. Άνθονι Φάουτσι εκτίμησε χθες Τρίτη ότι η πανδημία του κοροναϊού μπορεί να γίνει ακόμη «χειρότερη» εάν οι αρχές και οι πολίτες των ΗΠΑ δεν εντείνουν τις προσπάθειες τους να τηρούνται οι υγειονομικές συστάσεις.

Η χώρα χρειάζεται να δείξει περισσότερη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, προωθώντας τη χρήση μασκών και την τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης, διότι η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος «να γίνει πολύ χειρότερη», επέμεινε ο Δρ. Φάουτσι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Στις ΗΠΑ συνεχίζει να καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με τον ημερήσιο μέσο όρο να ξεπερνά τα 100.000 εδώ και ημέρες και το σύνολο των περιπτώσεων να αυξάνεται από τα 9 στα 10 εκατομμύρια μέσα σε ένα δεκαήμερο. Το επίπεδο αυτό εξάπλωσης του ιού είναι το χειρότερο που έχει καταγραφεί ως εδώ.

Η πανδημία του κοροναϊού έχει ήδη πλήξει τις ΗΠΑ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς: σχεδόν 240.000 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Δρ. Φάουτσι τόνισε πως μολονότι οι ειδήσεις για την αποτελεσματικότητα εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών τους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές - οι πρώτες δόσεις πιθανόν θα είναι διαθέσιμες τον Δεκέμβριο - η χώρα δεν πρέπει και δεν μπορεί να «εγκαταλείψει» την τήρηση της οδηγίας για την κοινωνική απόσταση.

Η εξάπλωση του ιού έχει επιταχυνθεί στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται σοβαρότερη στη Μινεσότα, στο Ιλινόι και άλλες βόρειες πολιτείες όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη Νέα Υόρκη, όπου ανακτήθηκε με δυσκολία ο έλεγχος της επιδημιολογικής κατάστασης αφού η μητρόπολη μετατράπηκε στο επίκεντρο της πανδημίας την άνοιξη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλέζιο προειδοποίησε πως το δεύτερο κύμα έχει φθάσει «επικίνδυνα κοντά» και κάλεσε τους κατοίκους να τηρούν τις συστάσεις για να αποφευχθεί η επιβολή νέου lockdown.

Ειδικοί ανησυχούν για την επιτάχυνση της διασποράς του ιού επειδή ο καιρός επιδεινώνεται και οι πολίτες βρίσκονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους.