ΗΠΑ προεδρικές εκλογές: Οι ανατροπές και τα τελευταία προγνωστικά – H καταμέτρηση μπορεί να διαρκέσει ημέρες

ΗΠΑ προεδρικές εκλογές: Οι ανατροπές και τα τελευταία προγνωστικά – H καταμέτρηση μπορεί να διαρκέσει ημέρες

Η Αμερική μετρά ψήφους και ο πλανήτης κρατά την ανάσα του

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπάιντεν διατηρεί μέχρι κι αυτή την ώρα ισχνό προβάδισμα, όμως απομένει η καταμέτρηση των ψήφων σε τέσσερις πολιτείες-κλειδιά, στις οποίες προηγείται ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν ξανά ως φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, αλλάζοντας άρδην την πρόβλεψή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας που έδειχνε ως επικρατέστερο τον Ρεπουμπλικανό απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία τριών από αυτές.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Τζο Μπάιντεν να διευρύνει την διαφορά του με τον Τράμπ στο Ουισκόνσιν, που είναι πλέον στις 21.000 ψήφους και φαίνεται πιθανό να κερδίσει την Πολιτεία.

Το όνομα του προέδρου που θα ορκισθεί στις 20 Ιανουαρίου εξαρτάται από τα αποτελέσματα μερικών πολιτειών.

Πρόκειται για ένα σενάριο πιο πολύπλοκο απ' αυτό το 2000, όταν η εκλογή εξαρτιόταν μόνο από τη Φλόριντα. Τελικά τότε είχε παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο πάνω από έναν μήνα μετά την ψηφοφορία για να βάλει τέλος στις διαδικασίες ανακαταμέτρησης των ψήφων και να δώσει τη νίκη στον ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους τον νεότερο.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι το δημοκρατικό κύμα, στο οποίο ήλπιζαν ορισμένοι στο στρατόπεδο του Μπάιντεν, που ονειρεύονταν ιστορικές νίκες στην Τζόρτζια και το Τέξας, δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος διατήρησε τη Φλόριντα, διαψεύδοντας πολυάριθμες δημοσκοπήσεις, καθώς και το Τέξας, προπύργιο των συντηρητικών που είχε φανεί να απειλείται, και το Οχάιο, το οποίο έχουν κερδίσει από το 1964 όλοι οι υποψήφιοι που εξελέγησαν στην προεδρία.

Όμως ο δρόμος για μια δεύτερη θητεία παραμένει στενός: πρέπει ακόμη να κερδίσει τις περισσότερες από τις άλλες πολιτείες κλειδιά που είχαν συμβάλει στην απροσδόκητη νίκη του το 2016.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει κι αυτός στη διάθεσή του σενάρια που του επιτρέπουν να αποσπάσει τη νίκη. Μερικά μέσα ενημέρωσης είχαν ανακοινώσει ότι νίκησε στην κρίσιμης σημασίας πολιτεία της Αριζόνα, την οποία ο Τραμπ είχε κερδίσει το 2016, αν και η καταμέτρηση εκεί δεν έχει ακόμη τελειώσει. Φαίνεται πως έχει καλές προοπτικές και στη Νεβάδα.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρέπει πλέον να κερδίσει τουλάχιστον δύο ή τρεις από τις αμφίρροπες πολιτείες του βιομηχανικού βορρά (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν) και της ανατολής (Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα). Πριν από τέσσερα χρόνια, όλες αυτές τις πολιτείες τις είχε κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο στις πολιτείες αυτές η καταμέτρηση συνεχιζόταν σήμερα με το σταγονόμετρο.

Στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, οι αναλυτές πιστεύουν πως τα επιστολικά ψηφοδέλτια, που μένουν να καταμετρηθούν, θα είναι στην πλειονότητά τους υπέρ του Μπάιντεν.

Στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ προηγούνταν σήμερα συνολικά με 700.000 ψήφους, όμως έμεναν να καταμετρηθούν 1,4 εκατομμύριο ψηφοδέλτια που είχαν σταλεί με το ταχυδρομείο. Και το όνομα του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο 78% των επιστολικών ψηφοδελτίων που έχουν καταμετρηθεί στο στάδιο αυτό.

Εδώ είναι που ο Τραμπ θα ήθελε να παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο και να σταματήσει την καταμέτρηση. Οι ρεπουμπλικανοί της Πενσιλβάνια έχουν ζητήσει από τους δικαστές να εμποδίσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που έχουν ταχυδρομηθεί πριν από το βράδυ της Τρίτης, αλλά θα φθάσουν μέσα σε τρεις ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών.

Το κορυφαίο δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αρνηθεί να αποφανθεί κατεπειγόντως, όπως του είχε ζητηθεί, όμως, αν το αποτέλεσμα είναι στήθος με στήθος, θα πρέπει να εξετάσει την ουσία του ζητήματος και να αποφανθεί, αν πρέπει να ακυρωθούν ή όχι τα ψηφοδέλτια που θα φθάσουν από σήμερα μέχρι την Παρασκευή.

Μία ημέρα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο υπόλοιπος κόσμος δεν έγινε σοφότερος, με εκατομμύρια ψήφους να μένουν να καταμετρηθούν, τη μάχη να θεωρείται αμφίρροπη και τον κίνδυνο να υπάρξουν ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες αβεβαιότητας να αυξάνεται.

Η πρόωρη δήλωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκάλεσε επικριτικά σχόλια από κάποιους Αμερικανούς πολιτικούς σχολιαστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προειδοποίησαν για καταπάτηση πάγιων άγραφων δημοκρατικών κανόνων.

Οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών κρατούσαν στάση αναμονής, προσπαθώντας να μην ρίξουν και άλλο λάδι στη φωτιά των εκλογών.

«Ας περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. «Ας περιμένουμε να δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Υπάρχει προφανώς σημαντική αβεβαιότητα. Είναι πιο αμφίρροπο απ’ ό,τι, νομίζω, ανέμεναν πολλοί».

Αλλά ενώ ο Ράαμπ και άλλοι συνέστησαν προσοχή, ο Σλοβένος πρωθυπουργός έκανε τη διαφορά, συγχαίροντας τον Τραμπ και το ρεμπουμπλικανικό κόμμα μέσω Twitter. «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι ο αμερικανικός λαός εξέλεξε τους @realDonaldTrump (Ντόναλντ Τραμπ) @Mike_Pence (Μάικ Πενς) για #4ακόμαχρόνια», δήλωσε ο Γιάνεζ Γιάνσα, ένας από τους ηγέτες της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, που είναι ένθερμος σύμμαχος του Τραμπ. «Συγχαρητήρια @GOP (ρεπουμπλικανικό κόμμα) για ισχυρά αποτελέσματα σε όλες τις ΗΠΑ», έγραψε ο ηγέτης της Σλοβενίας, που είναι η πατρίδα της πρώτης κυρίας Μελάνια Τραμπ.

Στο Twitter, τα hashtags #Trump, #Biden and #USElections2020 κυκλοφορούν από τη Ρωσία έως το Πακιστάν, τη Μαλαισία έως την Κένυα και σε όλη την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, γεγονός που αποτυπώνει το πόσο κρίσιμο θεωρεί η κάθε περιοχή του κόσμου το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στη Ρωσία, την οποία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν κατηγορήσει ότι προσπαθεί να παρέμβει στις εκλογές, δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση. Ωστόσο, ο βουλευτής Βιάτσεσλαβ Νικόνοφ, φίλα προσκείμενος στο Κρεμλίνο και εγγονός του υπουργού Εξωτερικών του Στάλιν, συμβούλευσε τους Ρώσους να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες ποπ κορν για να παρακολουθήσουν το σόου που προβλέπει πως θα εκτυλιχθεί, λέγοντας ότι η αμερικανική κοινωνία είναι μοιραία διχασμένη. «Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι η χειρότερη έκβαση για την Αμερική» έγραψε ο Νικόνοφ, που χαιρέτισε τη νίκη του Τραμπ του 2016, σε ανάρτησή του στο Facebook. «Όποιος κι αν κερδίσει τις νομικές μάχες, οι μισοί από τους Αμερικανούς δεν θα τον θεωρούν τον νόμιμο πρόεδρο. Ας προμηθευτούμε μεγάλες ποσότητες ποπ κορν».

Στην Αυστραλία, πολύς κόσμος παρακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πίνοντας μπύρα σε ένα αμερικανικού τύπου μπαρ στο Σίδνεϊ.

«Οι ειδήσεις είναι τόσο καλύτερες όταν εμπλέκεται ο Τραμπ» δήλωσε ο Γκλεν Ρόμπερτς, φορώντας ένα κόκκινο καπελάκι του μπέιζμπολ με το σύνθημα ‘Ας Κάνουμε την Ευρώπη Μεγάλη και Πάλι’. «Ποτέ δεν ξέρεις τι είπε, είναι τόσο καλό. Νομίζω ότι θα είναι τόσο λιγότερο ενδιαφέρον εάν χάσει ο Τραμπ».

Άλλοι έσπευσαν να τονίζουν τις συνέπειες από τις αμερικανικές εκλογές σε όλο τον κόσμο. «Νομίζω ότι μας επηρεάζει όλους, αυτό που θα συμβεί εκεί έχει πραγματικά σημασία τα επόμενα τέσσερα χρόνια εδώ», δήλωσε ο Λουκ Χάινριχ, κάτοικος του Σίδνεϊ.

Η οργάνωση Human Rights Watch, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και αποτελεί από τις κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, προειδοποίησε για την ανάγκη να αναβάλει κανείς την κριτική του για τα αποτελέσματα έως ότου έχει καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Καθώς φέτος υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός επιστολικών ψήφων λόγω της πανδημίας της Covid-19, η τελική καταμέτρηση σε ορισμένες πολιτείες μπορεί να πάρει μέρες. Ο εκτελεστικός διευθυντής της, ο Κένεθ Ροθ, δήλωσε ότι οι πρόωρες δηλώσεις νίκης είναι επικίνδυνες. «Οι απολυταρχικοί ηγέτες μπορεί να είναι απολύτως ικανοποιημένοι για την υπονόμευση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ χαιρετίζοντας μια πρόωρη δήλωση νίκης», είπε.

Η Κίνα, της οποίας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν βυθιστεί στο κατώτερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες υπό την ηγεσία του Τραμπ, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας και ότι το Πεκίνο «δεν έχει καμία θέση σε αυτό».

Οι χρήστες των κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, έσπευσαν να χλευάσουν την αποτυχία του αμερικανικού εκλογικού συστήματος να προσφέρει ένα γρήγορο και ξεκάθαρο αποτέλεσμα. «Είτε κερδίσει είτε χάσει, η τελική του αποστολή είναι να καταστρέψει την εικόνα της αμερικανικής δημοκρατίας», έγραψε σήμερα χρήστης της κινεζικής πλατφόρμας Weibo που μοιάζει με το Twitter. «Ας αφήσουμε τον Τραμπ να επανεκλεγεί και να οδηγήσει τις ΗΠΑ στον κατήφορο», έγραψε άλλος χρήστης.