Κορονοϊός: «Μεταλλαγμένος ιός στην Ευρώπη» – Πώς εξαπλώθηκε στην ήπειρο και η μεγάλη ανησυχία

Κορονοϊός: «Μεταλλαγμένος ιός στην Ευρώπη» – Πώς εξαπλώθηκε στην ήπειρο και η μεγάλη ανησυχία

Ίσως ευθύνεται για το δεύτερο φονικό κύμα του ιού

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς έρευνα που δείχνει μεταλλαγμένο στέλεχος του COVID-19.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Financial Times,  στέλεχος του κοροναιού που προήλθε από Ισπανούς εργάτες εξαπλώθηκε ραγδαία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από το καλοκαίρι και τώρα αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των νέων περιπτώσεων Covid-19 σε πολλές χώρες - και πάνω από το 80% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που παρακολουθεί τον ιό μέσω των γενετικών μεταλλάξεων του, περιέγραψε την εξαιρετική εξάπλωση του στελέχους που ονομάζεται 20A.EU1, σε ερευνητικό έγγραφο που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη.

Η δουλειά τους δείχνει ότι άνθρωποι που επέστρεψαν από διακοπές στην Ισπανία έπαιξαν βασικό ρόλο στη μετάδοση του ιού σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το εάν το δεύτερο κύμα που σκουπίζει την ήπειρο θα μπορούσε να μειωθεί με τη βελτιωμένη παρακολούθηση σε αεροδρόμια και άλλους κόμβους μεταφορών.

Επειδή κάθε στέλεχος έχει τη δική του γενετική υπογραφή, μπορεί να εντοπιστεί στον τόπο που προήλθε.

Το νέο στέλεχος, που έχει έξι διακριτικές γενετικές μεταλλάξεις, εμφανίστηκε μεταξύ των αγροτικών εργατών στη βορειοανατολική Ισπανία τον Ιούνιο και μετακινήθηκε γρήγορα μέσω του τοπικού πληθυσμού, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η έρευνα έδειξε ότι το νέο στέλεχος αντιπροσώπευε περισσότερες από οκτώ στις 10 περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, 80 τοις εκατό των περιπτώσεων στην Ισπανία, 60 τοις εκατό στην Ιρλανδία και έως 40 τοις εκατό στην Ελβετία και τη Γαλλία.

Τα αυστηρά lockdown στις αρχές του έτους βοήθησαν να τεθεί υπό έλεγχο το αρχικό κύμα Covid-19, με νέες περιπτώσεις να μειώνονται σημαντικά το καλοκαίρι.