Κομισιόν για τουρκικό μποϊκοτάζ: Απομακρύνει ακόμα περισσότερο την Άγκυρα από την ΕΕ

Κομισιόν για τουρκικό μποϊκοτάζ: Απομακρύνει ακόμα περισσότερο την Άγκυρα από την ΕΕ

«Να γίνονται σεβαστές οι διμερείς υποχρεώσεις»

«Αντίθετη στο πνεύμα» των διπλωματικών και των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την Τουρκία με τις Βρυξέλλες είναι η έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, που έγινε από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο εκπρόσωπος εκτίμησε πως αυτό «θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ΕΕ».

«Οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία προβλέπουν την ελεύθερη ανταλλαγή εμπορευμάτων. Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευτεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών (...) πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές» πρόσθεσε.

«Οι προτροπές για μποϊκοτάζ των προϊόντων οποιουδήποτε κράτους μέλους είναι αντίθετες με το πνεύμα των υποχρεώσεων αυτών και θα απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συνδέονται με μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης, η οποία ετέθη σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 1995.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τουρκία ήταν το 2019 ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία με την σειρά της είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Αγκυρας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...