Κατάπαυση του πυρός υπεγράφη στη Λιβύη

Κατάπαυση του πυρός υπεγράφη στη Λιβύη

Ένα εμπορικό επιβατικό αεροπλάνο πέταξε, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο, από την Τρίπολη στη Βεγγάζη

Ένα εμπορικό επιβατικό αεροπλάνο πραγματοποίησε σήμερα πτήση στη Λιβύη από την Τρίπολη στη Βεγγάζη για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Οι πτήσεις ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη είχαν σταματήσει το καλοκαίρι του 2019 καθώς βομβαρδισμοί από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, είχαν στόχο το αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ απωθήθηκαν από την πρωτεύουσα τον Ιούνιο.

Ωστόσο τόσο το Μίτιγκα όσο και το αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάζης είχαν παραμείνει κλειστά λόγω των περιορισμών εξαιτίας της Covid-19. Η πανδημία έχει διαδοθεί ευρέως στη Λιβύη, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 50.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 768.

Την Τρίτη, η απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη Στέφανι Ουίλιαμς δήλωσε πως στρατιωτικοί αντιπρόσωποι των δύο πλευρών, που συνεδριάζουν στη Γενεύη, συμφώνησαν να επαναλειτουργήσουν οι χερσαίες και αεροπορικές συνδέσεις σε όλη τη χώρα.

Πριν από λίγο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη υπέγραψαν στη Γενεύη συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης».