Για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών συνελήφθη ο πρώην υπουργός Άμυνας του Μεξικό

Για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών συνελήφθη ο πρώην υπουργός Άμυνας του Μεξικό

Κρατείται από τις Αμερικανικές Αρχές στο Λος Άντζελες

Η σύλληψη στις Ηνωμένες Πολιτείες του υπουργού Άμυνας του Μεξικό την περίοδο 2012-2018, Σαλβαδόρ Σιενφουέγος, συνδέεται με μια υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Μεξικό, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ.

Ο Μεξικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε τους ποινικούς λόγους για τους οποίους συνελήφθη ο Σιενφουέγος την Πέμπτη κατά την άφιξή του στο Λος Άντζελες και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να δώσουν αργότερα τις λεπτομέρειες αυτής της σύλληψης. "Είναι λυπηρό που ένας πρώην υπουργός Άμυνας συλλαμβάνεται και κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών", τόνισε ο Λόπες Ομπραντόρ κατά τη διάρκεια της καθημερινής του πρωινής συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι καμιά έρευνα δεν διεξήχθη στο Μεξικό για τον πρώην υπουργό.

Εξήγησε ότι πριν από δύο εβδομάδες, η πρεσβεία του Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες τον είχε ήδη ενημερώσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε βάρος του Σιενφουέγος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας καθόλη τη διάρκεια της κυβέρνησης του Ενρίκε Πένια Νιέτο (2012-2018). Ο Λόπες Ομπραντόρ έκρινε πρωτοφανή τη σύλληψη αυτή στην οποία προστίθεται εκείνη, τον Δεκέμβριο του 2019, του πρώην υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας του Μεξικού Χενάρο Γκαρσία Λούνα, που κατηγορείτο για εμπλοκή στην διακίνηση τουλάχιστον 53 τόνων κοκαΐνης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και σήμερα είναι φυλακισμένος στη Νέα Υόρκη.

"Είναι μια σαφής ένδειξη της αποσύνθεσης του καθεστώτος εκείνη την εποχή, της υποβάθμισης της λειτουργίας της κυβέρνησης στη χώρα κατά την νεοφιλελεύθερη περίοδο (...) Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ναρκω-κυβέρνηση και χωρίς καμιά αμφιβολία για "κυβέρνηση μαφίας", δήλωσε ο αριστερός πρόεδρος. Υποστήριξε ότι άτομα που μπορεί να εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση, όπως και ο Σιενφουέγος συνεχίζουν να είναι ακόμη ενεργά στις τάξεις του στρατού και "θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα αποβληθούν και, εάν είναι απαραίτητο, θα τεθούν στη διάθεση των αρμόδιων αρχών".