Aζερμπαϊτζάν: Προσωρινή η εκεχειρία- Αλληλοκατηγορίες με Αρμενία

Aζερμπαϊτζάν: Προσωρινή η εκεχειρία- Αλληλοκατηγορίες με Αρμενία

Ερωτηματικά για το πόσο θα κρατήσει η κατάπαυση του πυρός

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ διευκρίνισε σήμερα ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Μόσχα για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα διαρκέσει μόνο για όσο διάστημα χρειαστεί ο Ερυθρός Σταυρός να φροντίσει για την ανταλλαγή των σορών όσων σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο Μπακού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αζέρος υπουργός είπε ότι το στάτους κβο στον ορεινό αυτόν θύλακα δεν εξυπηρετεί τη χώρα του και ότι το Αζερμπαϊτζάν ελπίζει και αναμένει ότι εν καιρώ θα θέσει υπό τον έλεγχό του μεγαλύτερο μέρος των εδαφών αυτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ότι χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός ως προκάλυμμα για να προετοιμάσει τη στρατιωτική δράση του, καθώς όλες οι πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του αυτονομιστικού θύλακα επαναλαμβάνει την πάγια θέση του, ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί πραγματική ειρήνη είναι να αναγνωριστεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ από τη διεθνή κοινότητα ως ανεξάρτητη δημοκρατία.

Ο θύλακας είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όμως οι κάτοικοί τους και οι κυβερνώντες του είναι αρμενικής καταγωγής.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν την εκεχειρία σήμερα, εγείροντας ερωτηματικά για το κατά πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.