Πίσω από το δώρο κρύβεται μια ολόκληρη επιστήμη!

Πώς θα καταλάβετε τι δώρο περιμένει ο παραλήπτης

Το να κάνουμε ένα πραγματικά πετυχημένο δώρο δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Σημαίνει ότι έχουμε τη δεξιότητα να μπούμε με κάποιο τρόπο στο μυαλό του άλλου και να “διαβάσουμε” τι θα ήθελε. Πάμπολλες έρευνες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, δείχνουν ότι τόσο οι δωρίζοντες όσο και οι παραλήπτες δυσκολεύονται πολύ να καταλάβουν τι... είχε τελικά ο άλλος στο μυαλό του.

Πίσω λοιπόν από ένα χαριτωμένο πακετάκι με χαρτί περιτυλίγματος και κορδέλα κρύβεται μια ολόκληρη επιστήμη!

Ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί έχουν μελετήσει εκτεταμένα το θέμα “δώρο”. Εσείς απλά συμβουλευτείτε τους και λύστε μια από τις... σπαζοκεφαλιές των γιορτών.

asd

Δίνοντας δώρο το... δώρο σας

Το επαναδωρίζειν ή αλλιώς το να δωρίζουμε ένα δώρο που λάβαμε σε κάποιον άλλο, δεν είναι κάτι που ομολογούμε εύκολα. Θεωρείται κοινωνικά κατακριτέο. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Κι όμως έρευνα του Psychological Science αποκαλύπτει ότι αυτός που έδωσε αρχικά το δώρο -στον πρώτο παραλήπτη- προσβάλλεται πολύ λιγότερο από ότι νομίζουμε όταν το δώρο περνά σε τρίτα χέρια. 58% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι πολλές φορές δεν είναι κακό να επαναδωρίζεις κάτι.

Στις μεγάλες γιορτές τα δώρα... γυρνάνε

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι όταν πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή, όπως τα Χριστούγεννα, είναι ακόμη πιο αποδεκτό τα δώρα να αλλάζουν περισσότερα χέρια. Για τις γιορτές αυτές το προηγούμενο 58% γίνεται... 79%!

Προσβολή ή μήπως όχι;

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν νιώθει προσβολή αν επαναδωρίσουν το δώρο του, όχι γιατί δεν ενδιαφέρεται για τον άλλο αλλά γιατί θεωρεί ότι άπαξ και δόθηκε το δώρο, είναι στο χέρι του παραλήπτη να το κάνει ό,τι θέλει. Μάλιστα, αυτό ισχύει ασχέτως της σχέσης και της εγγύτητας μεταξύ δωρίζοντα και παραλήπτη.

ΜΚΟ για να ξαναδωρίσετε το δώρο σας

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Money Management International έχει στήσει ολόκληρη εκστρατεία για να πείσει τους ανθρώπους να... επαναδωρίσουν. Υπάρχει και η σχετική ιστοσελίδα: Regiftable.com.

Το Κολοράντο τον ΗΠΑ έχει θεσπίσει Εθνική Ημέρα... Επαναδωρίζειν!

Δώρο ανεκτίμητης αξίας

Σύμφωνα με έρευνα του Journal of Experimental Psychology, ακριβότερο δώρο δεν μεταφράζεται και σε μεγαλύτερη εκτίμηση από πλευράς αυτού που δίνει το δώρο. Αντίθετα, όσοι παίρνουν ένα δώρο που είχαν ζητήσει ή δείχνει ότι ο άλλος τους ξέρει καλά, νιώθουν μεγάλη ευγνωμοσύνη. Μάλιστα, ένα τέτοιο δώρο φέρνει τον παραλήπτη και αυτόν που το δίνει πιο κοντά.

Ευχαριστώ που μου κάνεις ένα δώρο που δεν σου αρέσει

Όπως έδειξε άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology, όταν κάποιος κάνει ένα δώρο που του ίδιου δεν θα του άρεσε, μόνο και μόνο γιατί ξέρει ότι αρέσει στον παραλήπτη, τότε ο δεύτερος το εκτιμά πολύ περισσότερο από ότι αν το δώρο ταίριαζε με τα γούστα του... προσφέροντος.

Ρωτήστε, δεν είναι κακό

Οι περισσότεροι άνθρωποι -και αυτό προκύπτει από πληθώρα ερευνών- προτιμούν οι κοντινοί τους άνθρωποι να τους ρωτούν τι θέλουν για δώρο, παρά να κάνουν του... κεφαλιού τους.

Γι' αυτό, ρωτήστε, δεν είναι κακό! Ωραίες οι εκπλήξεις αλλά πιο ωραίο ένα χρηστικό και απολαυστικό δώρο!