Die Welt: Αυτός είναι ο λόγος που ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Die Welt: Αυτός είναι ο λόγος που ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι θα οδηγούνταν σε παταγώδη αποτυχία

Στον πραγματικό λόγο που -σύμφωνα με την ίδια- ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για αύριο 24 Σεπτεμβρίου Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, αναφέρεται σε δημοσίευμά της στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που επρόκειτο να λάβει χώρα την Πέμπτη, ξαφνικά την Τρίτη το βράδυ ακυρώθηκε. Επειδή δήθεν ένας από τους συμμετέχοντες μολύνθηκε με τον κοροναϊό». Και συμπληρώνει: «Ο αληθινός λόγος πιθανότατα είναι, ότι η Σύνοδος Κορυφής θα αποτύγχανε παταγωδώς. Γιατί προς το παρόν φαίνεται, ότι οι Ευρωπαίοι ζουν σε διαφορετικές πολιτικές πραγματικότητες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχει εύλογα η υποψία, ότι η συνάντηση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, επειδή τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι διχασμένα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και υπάρχει κίνδυνος για παταγώδη αποτυχία της Συνόδου Κορυφής. «Όλα εξαρτώνται από την Κύπρο» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει, ότι «η κυβέρνηση του νησιού δεν θέλει να συμφωνήσει σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας».

«Όχι γιατί θεωρεί λανθασμένες τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος εκεί, αλλά γιατί για την κοινή γνώμη στο νησί η Λευκορωσία δεν παίζει κανένα ρόλο» συνεχίσει και σημειώνει, ότι «εκεί συζητείται η διένεξη με την Τουρκία για το φυσικό αέριο. Μόνο αυτή προσθέτει πόντους πολιτικά. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση της Λευκωσίας θέλει να μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά του Μινσκ, μέχρι να επιβληθούν και κυρώσεις κατά της Τουρκίας».

«Λευκορωσία, Τουρκία, υπόθεση Ναβάλνι, το ανεπίλυτο μεταναστευτικό πρόβλημα, εδώ και εβδομάδες η ΕΕ μάταια αναζητεί απάντηση σε ένα σπάνια μεγάλο αριθμό διενέξεων» αναφέρει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι «κάθε χώρα έχει τη δική της πραγματικότητα». «Πόσο πολύ διαφέρει ο τρόπος θεώρησης του κόσμου εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου το καταλαβαίνει κανείς, αν ρίξει μια ματιά σε τέσσερα σημαντικά ευρωπαϊκά κράτη: Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία και Σουηδία», καταλήγει το δημοσίευμα.