Υπουργός Ενέργειας Τουρκίας: Κάναμε οκτώ γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Υπουργός Ενέργειας Τουρκίας: Κάναμε οκτώ γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα... Χωρίς ισχύ ο Χάρτης της Σεβίλλης είπε ο Ντονμέζ

Οκτώ γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής η Τουρκία, όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Φατίχ Ντονμέζ μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

"Καταγράφουμε ροές αερίου, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Είναι πολύ σημαντικό επίσης, ότι είναι οικονομικό και υπάρχει συνέχεια. Μόλις βρεθεί φυσικό αέριο, θα το ανακοινώσουμε, πρέπει να είμαστε βέβαιοι" είπε. Ερωτηθείς για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος υπουργός είπε, ότι "εμείς δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος και τα δικαιώματα κανενός, αλλά παρακαλώ να μην έχει κανείς βλέψεις στα δικά μας δικαιώματα και δίκαιο. Είπαμε πως ακόμη και για μια σταγόνα νερό, αν χρειαστεί, θα την προστατεύσουμε και με τίμημα τη ζωή μας".

Για το Καστελόριζο υποστήριξε και πάλι, ότι δεν έχει υφαλοκρηπίδα, ενώ κατηγόρησε τη Γαλλία πως στηρίζει την Ελλάδα σε αυτό το θέμα με κλειστά μάτια. "Αλλά θέλω να ρωτήσω τη Γαλλία και τους κυβερνώντες της: Μήπως στο παρελθόν έπαθαν παρόμοιο πράγμα οι ίδιοι; Επειδή το 1977 βίωσε με τη Βρετανία ένα παρόμοιο πρόβλημα", ανέφερε. Για το Καστελόριζο ο Φατίχ Ντονμέζ είπε πως "δυστυχώς όταν η Ιταλία το 1947 άφησε το νησί στην Ελλάδα, δυστυχώς η τότε κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν έβγαλε άχνα, δεν έφερε αντίρρηση".

Για τον Χάρτη της Σεβίλλης, ο Τούρκος υπουργός είπε, ότι τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ, δηλώνουν πλέον ότι δεν έχει ισχύ. "Την τελευταία περίοδο εμείς όσο εμείς εξηγούμε τις θέσεις μας σιγά σιγά άρχισαν να γίνονται δηλώσεις υπέρ μας. Πρώτα η ΕΕ είπε ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει ισχύ και τις προάλλες το ίδιο και η πρεσβεία των ΗΠΑ", ανέφερε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...