Περισσότερα από 8.500 ασυνόδευτα παιδιά έχει απελάσει ο Τραμπ από τις 20 Μαρτίου

Περισσότερα από 8.500 ασυνόδευτα παιδιά έχει απελάσει ο Τραμπ από τις 20 Μαρτίου

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ενεργεί κατ΄ εκτέλεση κανόνων για τον περιορισμό της πανδημίας

17Η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει απελάσει από τις 20 Μαρτίου περίπου 8.800 ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών που πιάστηκαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού βάσει κανόνων που επιδιώκουν να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που υποβλήθηκαν χθες από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση αρνιόταν να δώσει στη δημοσιότητα αυτούς τους αριθμούς από τον Ιούνιο, όταν τόνιζε ότι είχαν απελαθεί περίπου 2.000 παιδιά. Υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των μεταναστών υποστήριξαν ότι περισσότεροι μετανάστες πιθανότατα είχαν επηρεαστεί από τους κανόνες, αλλά το εύρος των απελάσεων δεν ήταν σαφές μέχρι χθες Παρασκευή.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσσεων, εφάρμοσε νέους συνοριακούς κανόνες στις 21 Μαρτίου, που κατάργησαν πρακτικές δεκαετιών που βασίζονταν σε νομοθεσίες για την προστασία των παιδιών από την εμπορία ανθρώπων και τους έδιναν την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο σε αμερικανικά δικαστήρια μετανάστευσης. Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι οι κανόνες έκτακτης ανάγκης σχεδιάστηκαν για να αποτραπούν ξεσπάσματα κοροναϊού μέσα σε κέντρα κράτησης μεταναστών και ανάμεσα στον ευρύτερο πληθυσμό στις ΗΠΑ.

Έκτοτε, Αμερικανοί αξιωματούχοι απομακρύνουν γρήγορα τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων ανηλίκων, χωρίς τις τυπικές διαδικασίες μετανάστευσης.

Ο Τραμπ, επιδιώκοντας την επανεκλογή του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τηρεί ως πρόεδρος σκληρή γραμμή απέναντι στην νόμιμη και παράνομη μετανάστευση.

Υποστηρικτές της μετανάστευσης τονίζουν ότι οι νέοι κανόνες θέτουν τους μετανάστες, ιδίως τα παιδιά, σε σοβαρούς κινδύνους. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τους κρατά για μέρες ή μερικές φορές για εβδομάδες σε ξενοδοχεία με μη αδειοδοτημένους εργολάβους να τους προσέχουν. Δικηγόροι τονίζουν ότι τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών δεν καταγράφονται στα συνήθη συστήματα υπολογιστών, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό τους.

Τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ Μαρκ Μόργκαν δήλωσε ότι περίπου 2.000 ασυνόδευτα παιδιά είχαν απελαθεί κατ’ εκτέλεση του διατάγματος.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) μήνυσε την αμερικανική κυβέρνηση για το διάταγμα που εξέδωσε τον Ιούνιο και η Υπηρεσία αρνήθηκε έκτοτε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, επικαλούμενη εκκρεμοδικίες.

Η κυβέρνηση προσκόμισε τα στοιχεία σε ένα φάκελο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατέθεσε στο 9ο αμερικανικό εφετείο του Σαν Φρανσίσκο εφεσιβάλλοντας μια απόφαση της 4ης Σεπτεμβρίου που την υποχρέωνε να σταματήσει να κρατά παιδιά σε ξενοδοχεία πριν τα απελάσει.

Εκτός από την απέλαση περίπου 8.800 παιδιών, η κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει απελάσει συνολικά 159.000 μετανάστες.