Γυμνόστηθη διαμαρτυρία έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο

Γυμνόστηθη διαμαρτυρία έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο

Ακτιβίστριες της οργάνωσης Extinction Rebellion για την κλιματική αλλαγή

Ακτιβίστριες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Extinction Rebellion αλυσοδέθηκαν γυμνόστηθες έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, με σκοπό να τονίσουν τη «γυμνή αλήθεια» για την κλιματική αλλαγή, κατά την τελευταία ημέρα μιας σειράς δράσεων που ανέλαβαν και οι οποίες προκάλεσαν την οργή της συντηρητικής βρετανικής κυβέρνησης.

Δώδεκα γυναίκες δέθηκαν στα κάγκελα του Γουεστμίνστερ, χρησιμοποιώντας αλυσίδες ποδηλάτων, περασμένες στον λαιμό τους. Στο στήθος τους είχαν γράψει λέξεις για να υπενθυμίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: «λιμός», «εκτόπιση» (πληθυσμών) ή «βία». «Τώρα έχουμε την προσοχή σας», φώναξε η μία από αυτές, η Σάρα Μίντραμ.

Η Extinction Rebellion είχε οργανώσει διάφορες δράσεις το τελευταίο δεκαήμερο. Μια από τις εντυπωσιακότερες ήταν όταν ακτιβιστές μπλόκαραν τα τυπογραφεία με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η εκτύπωση και η διανομή των εφημερίδων το περασμένο Σάββατο.

Οι ακτιβιστές κατηγορούν τον Τύπο και ιδίως τις εφημερίδες του ομίλου News Corp του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ ότι δεν αποδίδουν σωστά πόσο επείγουσα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» το μπλοκάρισμα των τυπογραφείων, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ συνέκρινε τους ακτιβιστές με «εγκληματίες» και δεσμεύτηκε ότι θα βάλει τέλος «στην αναρχία στους δρόμους μας».