Δηλητηρίαση του Ναβάλνι δείχνουν οι ιατρικές εξετάσεις των Γερμανών

Δηλητηρίαση του Ναβάλνι δείχνουν οι ιατρικές εξετάσεις των Γερμανών

Το περιβάλλον του Ρώσου αντικαθεστωτικού κάνει λόγο για σκόπιμη καθυστέρηση στη μεταφορά του στη Γερμανία

Οι Γερμανοί γιατροί του νοσοκομείου Charite, όπου νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση ο Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφεραν σήμερα ότι από τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε δείχνουν ότι δηλητηριάστηκε.

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα μέσα σε ένα αεροπλάνο ενώ πραγματοποιούσε περιοδεία στη Σιβηρία και το Σάββατο μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Γερμανία. Η Ρωσία έχει πει ότι είναι ασαφές τι προκάλεσε την ασθένεια του Ναβάλνι και ότι οι αρχικές εξετάσεις δεν έδειξαν ίχνη δηλητηρίασης, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο Charite, μια ομάδα γιατρών εξετάζει λεπτομερώς τον Ναβάλνι από τη στιγμή της άφιξής του στο Βερολίνο. «Τα κλινικά ευρήματα υποδηλώνουν δηλητηρίαση από μια ουσία της ομάδας των αναστολέων της χολινεστεράσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια ακριβώς είναι η ουσία αυτή, πρόσθεσε.

«Η εξέλιξη της ασθένειας παραμένει αβέβαιη» και σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμων συνεπειών στην υγεία του, ιδίως στο νευρικό σύστημα.

Οι αναστολείς της χολινεστεράσης είναι φαρμακευτικές ουσίες που αυξάνουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται, σε χαμηλές δόσεις, για να βελτιωθούν προσωρινά ή να σταθεροποιηθούν τα συμπτώματα ανθρώπων που πάσχουν από άνοια. Στις συνηθισμένες παρενέργειές τους περιλαμβάνονται οι εμετοί, οι μυικές κράμπες, ο πονοκέφαλος και οι παραισθήσεις.

Ορισμένες κατηγορίες εντομοκτόνων καταπολεμούν τα έντομα παρεμβαίνοντας ή «αναστέλλοντας» τη χολινεστεράση αλλά οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι δηλητηριώδεις ή τοξικές για τους ανθρώπους σε κάποιες περιπτώσεις.

Το Charite διευκρίνισε ότι ο 44χρονος Ναβάλνι νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας και παραμένει νε τεχνητό κώμα. «Η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή, αλλά η ζωή του δεν κινδυνεύει», πρόσθεσε.

Πιθανότητα δηλητηρίασης «βλέπει» και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας

Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι πιθανό ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Ναβάλνι να δηλητηριάστηκε.

«Επειδή υπάρχει πιθανότητα δηλητηρίασής του, είναι αναγκαία η προστασία του Ναβάλνι. Η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί πλήρη διαφάνεια στη διερεύνηση του συμβάντος. Δυστυχώς, υπήρξαν μερικές ύποπτες περιπτώσεις δηλητηριάσεων στην πρόσφατη ρωσική ιστορία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Mάας ήταν πιο επιφυλακτικός. «Λείπουν ακόμα πολλά στοιχεία, τα οποία πρέπει να περιμένουμε», είπε ο Μάας κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο. «Υπολογίζω ότι θα λάβουμε πληροφορίες από το (νοσοκομείο) Τσαριτέ του Βερολίνου (όπου νοσηλεύεται ο Ναβάλνι) στο άμεσο μέλλον».

Οι γιατροί στη σιβηρική πόλη Ομσκ αρνήθηκαν ότι καθυστέρησαν τη μεταφορά του επικριτή του Κρεμλίνου στη Γερμανία υπό την πίεση των αρχών. Η ομάδα περί τον Ναβάλνι κατηγόρησε τους γιατρούς ότι με την καθυστέρηση αποσκοπούσαν στο να καθυστερήσει η ανίχνευση δηλητηρίου. Ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου το διέψευσε αυτό. «Φροντίσαμε τον ασθενή και τον σώσαμε», δήλωσε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...