Δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο Ναβάλνι βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την αστυνομία πριν ασθενήσει

Δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο Ναβάλνι βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την αστυνομία πριν ασθενήσει

Η ομάδα του επρόκειτο να ενημερώσει απόψε μέσω του YouTube για «όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι»

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος ασθένησε σοβαρά την Πέμπτη αφού δηλητηριάσθηκε, όπως πιστεύουν υποστηρικτές του, βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες υπό στενή αστυνομική παρακολούθηση, έκαναν γνωστό πηγές στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, σύμφωνα με μια ρωσική ταμπλόιντ εφημερίδα.

Πριν καταρρεύσει στη διάρκεια μιας πτήσης στη Σιβηρία, τον Ναβάλνι ακολουθούσαν μέλη της FSB με πολιτικά και οι κινήσεις του παρακολουθούνταν στενά μέσω καμερών κλειστού κυκλώματος, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Μοσκόφσκι Κομσομόλετς σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο 44χρονος Ναβάλνι μεταφέρθηκε χθες, Σάββατο, με ασθενοφόρο αεροπλάνο για θεραπεία στη Γερμανία. Βρισκόταν σε τεχνητό κώμα όταν μεταφέρθηκε από τη σιβηριανή πόλη Ομσκ, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τίποτε για την κατάστασή του από το νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου, όπου μεταφέρθηκε.

Η ομάδα του επρόκειτο να ενημερώσει απόψε μέσω του YouTube για «όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι», όμως στη συνέχεια ματαίωσε την ενημέρωση λέγοντας πως δεν είναι έτοιμη, έγραψαν στο Twitter η εκπρόσωπός του Κίρα Γιάρμις και ο επικεφαλής του επιτελείου της εκστρατείας του Λεονίντ Βολκόφ.

Επικαλούμενη πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας, η Μοσκόφσκι Κομσομόλετς περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού του πριν αρρωστήσει, μέχρι και τον αριθμό των δωματίων που έκλεισε η ομάδα του σε τοπικό ξενοδοχείο και το γεγονός ότι ο Ναβάλνι επέλεξε να μην κοιμηθεί στο δωμάτιο που είχε κλειστεί στο όνομά του.

Ένα διαμέρισμα, που είχε μισθωθεί γι' αυτόν από έναν από τους υποστηρικτές του, ανακαλύφθηκε από την αστυνομική παρακολούθηση, ανέφερε η εφημερίδα, όταν δόθηκε μια παραγγελία από έναν από τους υποστηρικτές του Ναβάλνι για να παραδοθεί σούσι στη διεύθυνση αυτή.

«Η κλίμακα της παρακολούθησης δεν με εκπλήσσει καθόλου, τη γνωρίζαμε πολύ καλά από πριν», έγραψε η Γιάρμις στο Twitter.

«Αυτό που εκπλήσσει ωστόσο είναι ότι (πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας) δεν διστάζουν να την περιγράψουν».

Στο δημοσίευμά της, η εφημερίδα Μοσκόφσκι Κομσομόλετς επικαλείται δηλώσεις πηγών στις δυνάμεις ασφαλείας ότι η παρακολούθηση εκ μέρους τους των κινήσεων του Ναβάλνι δεν αποκάλυψε ύποπτες επαφές που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την ασθένειά του.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν πως, αν ο Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε, αυτό συνέβη είτε στο αεροδρόμιο είτε μέσα στο αεροπλάνο, έγραψε η εφημερίδα.

Η εφημερίδα προσθέτει ωστόσο πως οι υπηρεσίες ασφαλείας εξακολουθούν να περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τεστ δειγμάτων που ελήφθησαν από την αστυνομία απ' όλους τους χώρους τους οποίους επισκέφθηκαν κατά το ταξίδι τους ο Ναβάλνι και η ομάδα του, περιλαμβανομένων δειγμάτων του αέρα.

Τα αρχικά αποτελέσματα αναμένονται αύριο, Δευτέρα, ενώ τα αποτελέσματα των τεστ για ραδιενεργό υλικό αναμένονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αναφέρει η εφημερίδα, η οποία δεν κάνει γνωστό αν τα αποτελέσματα αυτά θα δημοσιοποιηθούν ή όχι.