Η Τουρκία αμφισβητεί την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ

Η Τουρκία αμφισβητεί την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ

Γίνεται προσπάθεια επαναφοράς στο προσκήνιο το Τουρκολυβικό Μνημόνιο

Με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ η Τουρκία αμφισβητεί την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το Τουρκολυβικό Μνημόνιο σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΕΡΤ.

Με τη ρηματική διακοίνωση η Τουρκία επαναλαμβάνει τις γνωστές της θέσεις, βάζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο πιθανόν να προσέλθει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον στο τραπέζι των όποιων συζητήσεων, όποτε οι διερευνητικές συνομιλίες θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν.

Το περιεχόμενο της Ρηματικής Ανακοίνωσης:

  • Επί τις ουσίας, απορρίπτει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία στο σύνολό της
  • Και επαναφέρει στο προσκήνιο το άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» της οριοθετικής γραμμής και εξαφανίζει «ουσιαστικά» Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη για να συντηρήσει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που αποτέλεσαν τη βάση του παράλογου τουρκο-λιβυκού συμφώνου και «εφηύραν» κοινά «θαλάσσια» σύνορα με τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα η Τουρκία υποστηρίζει πως τα λεγόμενα θαλάσσια σύνορα που είναι υπό αμφισβήτηση, είναι το αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ηπειρωτικής ακτής. Ως εκ τούτου, η Δημοκρατία της Τουρκίας διαμαρτύρεται έντονα για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας και την θεωρεί άκυρη.

Βλέπουμε ότι η Άγκυρα απορρίπτει συνολικά τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι κατ’ ελάχιστον λειτουργεί υπέρ της.

Η Συμφωνία μαζί με εκείνη με την Ιταλία, κυρώνεται από τη Βουλή την Τετάρτη, και τη Δευτέρα 24/8 ξεκινάει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Η Αθήνα που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι διάλογος θα υπάρξει μόνο με έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, αναμένει να δει τις επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν τόσο τις αμέσως επόμενες ώρες μετά τη λήξη της παράνομης τουρκικής NAVTEX όσο και μετά την κύρωση της ελληνο-αιγυπτιακής Συμφωνίας στις 26 του μηνός.

2
σχόλια
  1. avatar ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩΝ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ

    Αναλογίζομαι αυτή τη στιγμή:Που''βρίσκεται''και αεροβατεί η ελληνικἠ διπλωματία;Συζητούμεωμε κράτος τρομοκράτη,εγκληματία γενοκτόνο και ΕΙΣΒΟΛΕΑ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΤΕΙ ΚΑΙ Η''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ''τους όρους της ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΙΜΒΡΟΥ-ΤΕΝΕΔΟΥ,όρων τήρησης της αμοιβαιότητας για την προσταστασία μειονοτήτων(Κων/λη Πόντος,Ιωνία,Ίμβρος ,Τένεδος,ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ... .''ΤΙΝΙ ΤΡΟΠΩ ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΤΕΣ;ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΠΑΡΑΥΤΑ ΖΗΤΗΜΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ...!!!ΑΞΙΩΝΟΥΝ ΘΡΑΣΥΤΑΤΑ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ;;;

  2. avatar Θανάσης

    Τα Νησιά Μας είναι σε λάθος πλευρά? Ας γυρίσει από την άλλη πλευρά μήπως και ξυπνήσει γιατί άσχημα όνειρα βλέπει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...