Αγανάκτηση στην Αυστρία για τις επιθέσεις στην εβραϊκή κοινότητα της χώρας

Αγανάκτηση στην Αυστρία για τις επιθέσεις στην εβραϊκή κοινότητα της χώρας

Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν: «Εκφράζω την αλληλεγγύη μου σε όλους τους εβραίους που ζουν στην Αυστρία»

Θεσμοί που εκπροσωπούν την εβραϊκή κοινότητα της Αυστρίας θα αποτελέσουν αντικείμενο ενισχυμένης αστυνομικής προστασίας μετά την επίθεση που δέχθηκε αξιωματούχος της κοινότητας αυτής και πράξεις βανδαλισμού σε μια συναγωγή, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το βράδυ η αυστριακή κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας της πόλης Γκρατς, στην νοτιοανατολική Αυστρία, Ελί Ρόζεν, δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση χθες το βράδυ την ώρα που έφτασε μπροστά στο κτίριο της κοινότητας.

«Είδα έναν άνδρα με ποδήλατο που κρατούσε μια πέτρα στο χέρι. Τον ρώτησα τι κάνει. Και τότε έπεσε πάνω μου και με χτυπούσε», διηγήθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων APA σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ρόζεν δεν τραυματίστηκε, ενώ αυτός που του επιτέθηκε διέφυγε.

Χθες το βράδυ ένα τζάμι του κέντρου της εβραϊκής κοινότητας του Γκρατς, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστρίας, έσπασε από τη ρίψη κομματιών τσιμέντου και άλλα παράθυρα υπέστησαν ζημιές.

Την Τετάρτη άγνωστοι είχαν γράψει συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων στην πρόσοψη της συναγωγής.

«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου σε όλους τους εβραίους που ζουν στην Αυστρία», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter χθες το βράδυ ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε παράλληλα "συγκλονισμένος" και δεσμεύτηκε για επαρκή έρευνα.

Συνολικά 550 αντισημιτικά περιστατικά, σχεδόν τα μισά αποδίδονται σε ακροδεξιούς, σημειώθηκαν το 2019 στην Αυστρία, με τον αριθμό αυτόν να έχει διπλασιαστεί σε περίοδο πέντε ετών.

(φωτογραφία αρχείου)