Πραξικόπημα στο Μάλι: Αξιωματικός του στρατού ο επικεφαλής της χούντας

Πραξικόπημα στο Μάλι: Αξιωματικός του στρατού ο επικεφαλής της χούντας

Ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά ανέτρεψε τον πρόεδρο Ιμπραχίμ Μπουμακάρ Κεϊτά

Ένας αξιωματικός του στρατού, ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά, ανακοίνωσε απόψε ότι είναι ο επικεφαλής της χούντας που ανέτρεψε χθες τον πρόεδρο Ιμπραχίμ Μπουμακάρ Κεϊτά.

«Συστήνομαι: είμαι ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη σωτηρία του λαού», είπε ο νέος ισχυρός άνδρας του Μάλι, μετά τη σύσκεψη των γενικών γραμματέων των διαφόρων υπουργείων.

Ο Γκοϊτά είχε εμφανιστεί στην τηλεόραση τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, όταν ανακοινώθηκε από τους στρατιωτικούς η δημιουργία αυτής της Επιτροπής, η οποία εξώθησε σε παραίτηση τον πρόεδρο Κεϊτά, όμως τότε δεν είχε πάρει τον λόγο.

Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκαζε το πραξικόπημα στο Μάλι και κάλεσε τους στρατιωτικούς που εμπλέκονται να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που έχουν συλλάβει και να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στα στρατόπεδά τους.

Το 15μελές Συμβούλιο ενημερώθηκε για τιε εξελίξεις στο Μάλι. Οι στρατιωτικοί υποσχέθηκαν νωρίτερα ότι θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές εντός «εύλογου» χρονικού διαστήματος.