Τουρκικό ΥΠΕΞ: Έχουμε την δυνατότητα να καταστρέψουμε τις «συμμαχίες του κακού»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Έχουμε την δυνατότητα να καταστρέψουμε τις «συμμαχίες του κακού»

«Αυτοί που ενεργούν με βάσει την άποψη ότι "εγώ είμαι μοναδικός ιδιοκτήτης της Μεσογείου" θα απογοητευτούν»

«Πειρατική» χαρακτηρίζει η Άγκυρα τη συμφωνία της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, διαμηνύοντας πως έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τις «συμμαχία του κακού» που σχηματίζονται στη Μεσόγειο εναντίον της.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επαναλαμβάνει ότι το ερευνητικό σκάφος Orus Reic επιχειρεί σε περιοχές εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα, χαρακτηρίζει κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας να ανασταλούν προσωρινά οι εργασίες, μετά από αίτημα της Γερμανίας και της ΕΕ, προκειμένου να δοθεί στη διπλωματία μια ευκαιρία, αλλά «η Ελλάδα έδειξε ότι δεν είναι ειλικρινής και έτοιμη για το διάλογο, με την πειρατική συμφωνία που έκανε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου».

Ακόμα, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει, ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τις αντιρρήσεις της Ελλάδας, επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίζει να ασκεί τα δικαιώματά της, όπως προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίζει και τις δραστηριότητες στο πλαίσιο που έχουν οριστεί με αποφασιστικότητα». Ισχυρίζεται ακόμα, ότι η Αθήνα και όχι η Άγκυρα πυροδοτεί τις εντάσεις στη Μεσόγειο, ενώ σημειώνει ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από τη Μεσόγειο, η οποία ήταν υπό τουρκικό έλεγχο επί αιώνες».

«Αυτοί που ενεργούν με βάσει την άποψη ότι "εγώ είμαι μοναδικός ιδιοκτήτης της Μεσογείου" θα απογοητευτούν» διαμηνύει και προσθέτει: «Από την άλλη πλευρά η στρατιωτική παρουσία μας στην περιοχή δεν έχει στόχο να προκαλέσει κλιμάκωση αλλά στοχεύει κυρίως στην άσκηση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας, όταν είναι απαραίτητο. Στρατιωτική παρέμβαση σε πλοία μη πολεμικά φυσικά δεν θα επιτραπεί».