Σούκρι: Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή

Σούκρι: Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αίγύπτου έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα

«Οι σχέσεις Ελλάδας–Αιγύπτου είναι θεμέλιο για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για την αντιμετώπιση ενώπιον κινδύνων που προέρχονται από παιδιάστικες προσπάθειες για τη διατάραξη αυτής της σταθερότητας και ασφάλειας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, μετά την υπογραφή της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Σούκρι απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του είπε, ότι «αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει με ειλικρίνεια τις σχέσεις και τις προσπάθειες των δύο χωρών για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου. Και εντάσσεται στο πλαίσιο μεγάλων δραστηριοτήτων που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών, στον πολιτικό τομέα, καθώς και στον στρατιωτικό και πολιτιστικό και για τον συντονισμό θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο».

Πρόσθεσε δε, ότι «η συμφωνία θα βοηθήσει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο προς όφελος των δύο λαών μας για περαιτέρω συνεργασία στον περιφερειακό τομέα της ενέργειας και στην ενίσχυση του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο».

Για να φτάσουν οι δύο χώρες σε αυτήν την ολοκλήρωση της καθοριστικής συμφωνίας των δύο χωρών, ο Έλληνας υπουργός ταξίδεψε στο Κάιρο τρεις φορές μέσα στο 2019, καθώς και άλλες τρεις φορές μέσα στο 2020, μία εκ των οποίων επισκέψεων ήταν μία τετραμερής συνάντηση με Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία για το θέμα της Λιβύης, για να φτάσουμε στη σημερινή συνάντηση που προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον και της αιγυπτιακής κοινής γνώμης.

Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Αιγυπτιακός Τύπος αναφερόταν ιδιαίτερα στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών στο Κάιρο και στο θέμα της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...