Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ανύπαρκτη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ανύπαρκτη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι παραβιάζεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα και απειλεί

Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας για τη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας την «ανύπαρκτη».

«Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» αναφέρει στην πρώτη του αντίδραση το τουρκικό ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο».

«Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η περιοχή ευθύνης «βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταφέρεται και εναντίον του Καίρου, αναφέροντας ότι «η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τ.χλμ. με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003, τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιας ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης».

Καταλήγει δε απειλόντας ότι «η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».