Ερντογάν: Το Δεκαπενταύγουστο θα λειτουργήσει κανονικά η Παναγία Σουμελά

Ερντογάν: Το Δεκαπενταύγουστο θα λειτουργήσει κανονικά η Παναγία Σουμελά

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι μετά την αναστήλωση της Μονής θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία

Τον Δεκαπενταύγουστο οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της εορτής της Παναγίας στη Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu «στις 15 Αυγούστου, οι Ορθόδοξοι πολίτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στην λειτουργία, η οποία είχε διακοπεί κατά την διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης». Στην ομιλία του με αφορμή τόσο τα εγκαίνια για την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης στην ιστορική Μονή, όσο και για την λειτουργία από σήμερα της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως τζαμιού, ο Ερντογάν απάντησε στην κριτική που δέχεται.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, σχολίασε ότι: «πιστεύουμε ότι αξίζουμε ένα “ευχαριστώ” για την προστασία και διατήρηση αυτού του μεγάλου ναού». Υποστήριξε ακόμη, ότι «αν είμασταν ένα έθνος, που δεν σέβεται την πίστη των άλλων, τότε η Μονή της Παναγίας Σουμελά, η οποία βρίσκεται στην δικαιοδοσία μας εδώ και 5 αιώνες, δεν θα υπήρχε».