Έκλεισε αμερικανικό προξενείο σε πόλη της Κίνας – Ένταση μεταξύ Πεκίνου – Ουάσιγκτον

Έκλεισε αμερικανικό προξενείο σε πόλη της Κίνας – Ένταση μεταξύ Πεκίνου – Ουάσιγκτον

Καλύφθηκε η επιγραφή «Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ»

Στον έλεγχο της Κίνας βρίσκεται πλέον το προξενείο των ΗΠΑ στην Τσενγκντού μετά την εσπευσμένη αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών εργαζόμενων, καθώς το Πεκίνο τους είχε δώσει διορία 72 ωρών, στο πιο πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τσενγκντού σε αντίποινα για το Χιούστον: όπως οι Αμερικάνοι είχαν διορία τριών ημερών να εγκαταλείψουν το προξενείο στην Τσενγκντού, έτσι και οι Κινέζοι είχαν λάβει ίδια διορία για να αποχωρήσουν από το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον του Τέξας.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, κινεζικό προσωπικό εισήλθε στο κτίριο του προξενείου και το «κατέλαβε» στις 10:οο τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδας), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε μια συμβολική κίνηση η αμερικανική σημαία είχε υποσταλεί τα ξημερώματα, ενώ, όπως μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης, έξι Κινέζοι αξιωματούχοι έφτασαν στο κτίριο του προξενείου το πρωί και εισήλθαν σε αυτό. Ακολούθησαν πολλοί άλλοι υπάλληλοι οι οποίοι προφανώς έχουν αναλάβει τον καθαρισμό του κτιρίου, φορώντας ειδική στολή και έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκες.

Στον περίβολο του κτιρίου αναρτήθηκε τοποθετήθηκε ένα πανί για να καλύψει την επιγραφή «Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ»

«Το προξενείο βρέθηκε στο επίκεντρο των σχέσεών μας με τους πολίτες της δυτικής Κίνας, περιλαμβανομένου του Θιβέτ, επί 35 χρόνια. Απογοητευτήκαμε από την απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και θα καταβάλλουμε προσπάθειες να συνεχίσουμε να έχουμε επαφή με τους κατοίκους αυτής της σημαντικής περιοχής μέσω άλλων προξενείων στην Κίνα» δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.