Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία: «Η NAVTEX για το Καστελόριζο είναι στη δική μας υφαλοκρηπίδα»

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία: «Η NAVTEX για το Καστελόριζο είναι στη δική μας υφαλοκρηπίδα»

«Μαξιμαλιστικές οι ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα» λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία μετά την Navtex στο Καστελόριζο. Μα ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι είναι εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας..

«Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρεται από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ενώ επίσης σημειώνεται: «Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Σε ανακοίνωση – απάντηση στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, υποστηρίζει η περιοχή που δεσμεύει με την navtex για έρευνες με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, είναι εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη και στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. Επίσης αναφέρει ότι στην ίδια περιοχή στο παρελθόν έχουν γίνει έρευνες από το τουρκικό σκάφος σεισμικών ερευνών Barbaros όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα και αναφέρει προκλητικά πως δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Καλεί την Αθήνα σε διάλογο, διαμηνύοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα συνεχίζει να υποστηρίζει τα δικαιώματά της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, όπως τόνισε.

Ελληνο-κυπριακή Navtex η απάντηση στην Τουρκία

Με δική τους αντι-Navtex απαντά Ελλάδα και Κύπρος στην Τουρκία όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης, η αντι-Navtex Ελλάδας και Κύπρου αφορά την ίδια περιοχή ερευνών για την οποία εξέδωσε τη Navtex η Άγκυρα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex.

Τα ελληνικά πολεμικά πλοία που έσπευσαν στην περιοχή, έχουν σχηματίσει ένα πλωτό «τείχος» από τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο.