Σύνοδος Κορυφής: Τι περιλαμβάνει η πρόταση Μισέλ για να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία

Σύνοδος Κορυφής: Τι περιλαμβάνει η πρόταση Μισέλ για να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία

Το νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που περιμένει την επικύρωση των ηγετών

Με έκδηλη την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί τελικά μία συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, προσήλθε στο Συμβούλιο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή», ανέφερε ενώ , σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Star, η πρότασή του που βαίνει προς επικύρωση στο δείπνο κορυφής των ηγετών, ανέρχεται στα 390 δισ. ευρώ (από 500 δισ. ευρώ αρχικά) και 360 δισ. ευρώ για τα δάνεια.

Το νέο αυτό διαπραγματευτικό πλαίσιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρέλαβαν πριν από λίγο οι εθνικές αντιπροσωπείες.

Πρόκειται για μια αλλαγή από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που είχε αρχικά προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το έγγραφο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προορίζεται ως βάση για μια συμβιβαστική συμφωνία μετά από τέσσερις ημέρες ατελέσφορων διαπραγματεύσεων των 27 για το οικονομικό πακέτο βοήθειας.

Προβλέπει επίσης ότι τα εθνικά σχέδια διάθεσης των χρημάτων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Η εκταμίευση θα συνδέεται επίσης με κυβερνήσεις που τηρούν το κράτος δικαίου, γεγονός που θα καθιερωθεί επίσης με ενισχυμένη πλειοψηφία των 27.

Επίσης, προβλέπεται ότι το συνολικό ποσό του Πολυετούς Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27 είναι 1.074,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ηγέτες που μετέχουν στη Σύνοδο, επρόκειτο να μπουν στο δείπνο για τις τελικές αποφάσεις, περίπου στις 21.45.