Τζόνσον: Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε εμβόλιο φέτος για τον κοροναϊό

Τζόνσον: Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε εμβόλιο φέτος για τον κοροναϊό

Η βρετανική κυβέρνηση σύναψε συμφωνίες για την εξασφάλιση επιπλέον 90 εκατ. δόσεων εμβολίων

Δεν μπορεί να δώσει την υπόσχεση ότι θα έχει βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 έως το τέλος του έτους, δήλωσε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», μολονότι η Βρετανία συνάπτει συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες για αποθέματα.

«Το να πω ότι είμαι 100% σίγουρος ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο, φέτος ή όντως το ερχόμενο έτος είναι αλίμονο απλώς μια υπερβολή. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», δήλωσε ο Τζόνσον.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι σύναψε συμφωνίες για την εξασφάλιση 90 εκατομμυρίων δόσεων δύο πειραματικών εμβολίων κατά της Covid-19, αυτό της γερμανο-αμερικανικής BioNTech/Pfizer και αυτό του γαλλικού εργαστηρίου Valneva.

Οι συμφωνίες αυτές -για 30 εκατομμύρια δόσεις από τη συμμαχία της γερμανικής BioNtech και του αμερικανικού εργαστηρίου Pfizer και 60 εκατομμύρια (με επιλογή και για επιπλέον 40 εκατομμύρια) δόσεις από τη γαλλική Valneva- έρχονται να προστεθούν σε αυτήν που έχει συνάψει η βρετανική κυβέρνηση με τον βρετανικό όμιλο AstraZeneca για 100 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού του εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα πειραματικά εμβόλια παγκοσμίως.

Οι αριθμοί αυτοί για δόσεις εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού ξεπερνούν κατά πολύ τον βρετανικό πληθυσμό (66 εκατομμύρια κάτοικοι), αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια αυτά θα είναι αποτελεσματικά, αλλά και στην περίπτωση που είναι, δεν είναι γνωστό πόσες δόσεις τους θα χρειάζονται για να προστατευθεί ένας άνθρωπος.

Με τις νέες αυτές συμφωνίες, «η βρετανική κυβέρνηση έχει εφεξής εξασφαλίσει πρόσβαση σε τρία εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία αναπτύσσονται εδώ και στον κόσμο, δίδοντας στη Βρετανία όλες τις πιθανότητες να έχει πρόσβαση σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο το ταχύτερο δυνατό», υπογραμμίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.