Φονικές πλημμύρες στην Ινδία: Τουλάχιστον 84 νεκροί στο κρατίδιο Άσαμ

Φονικές πλημμύρες στην Ινδία: Τουλάχιστον 84 νεκροί στο κρατίδιο Άσαμ

Η διπλή πρόκληση των αρχών

Τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο κρατίδιο Άσαμ της Ινδίας, όπου σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Από τον Μάιο οι εκτοπισμένοι έφτασαν τα 2,75 εκατομμύρια ενώ πνίγηκαν τις τελευταίες δέκα μέρες και εννέα ρινόκεροι που ανήκουν σε σπάνιο είδος.

Τα σωστικά συνεργεία αντιμετωπίζουν διπλή πρόκληση: τις πλημμύρες εν μέσω κοροναϊού και τον συνωστισμό χωρικών, που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, σε καταφύγια.

«Είναι δύσκολο να ισχύσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν οι άνθρωποι παίρνουν εντολή να εγκαταλείψουν περιοχές στις οποίες υπάρχει άνοδος της στάθμης των υδάτων» δήλωσε μέλος της δύναμης διαχείρισης της κρίσης με τις πλημμύρες στο βορειοανατολικό αυτό κρατίδιο. «Ζητούμε από τους ανθρώπους τουλάχιστον να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με ένα καθαρό πανί».

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Μπραχμαπούτρα αναμένεται να ανέβει κατά 11 εκατοστά, δύο εβδομάδες μετά την υπερχείλισή του που βύθισε στα νερά περισσότερα από 2.500 χωριά.

Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισε επίσης το Εθνικό Πάρκο Καζιράνγκα, όπου ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός ινδικών ρινόκερων, οι οποίοι έχουν ένα κέρας. Εκεί ζουν 2.500 ρινόκεροι με ένα κέρας, ενώ ο πληθυσμός αυτού του είδους υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 3.000.