Εφημερίδα Χουριέτ: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεπέρασε τα όρια για την Αγία Σοφία

Εφημερίδα Χουριέτ: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεπέρασε τα όρια για την Αγία Σοφία

Νέες τουρκικές επιθέσεις

Με πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Ο Αρχιεπίσκοπος ξεπέρασε τα όρια» η εφημερίδα «Χουριέτ» σήμερα δίνει συνέχεια στις έντονες επικρίσεις που προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις Ιερώνυμου για την Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα στην Κωνσταντινούπολη, το δημοσίευμα δίνει έμφαση στην έκφραση του Αρχιεπισκόπου της Ελλάδας ότι «η Τουρκία δεν θα τολμήσει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί», ενώ αναφέρεται και στη γενικότερη αντιδραστική στάση της Ελλάδας απέναντι στο θέμα, ακόμη και με διοργάνωση ειδικών λειτουργιών-δεήσεων στην Πάτρα για να μη γίνει η Αγία Σοφία τζαμί.

Η πολιτική συγκυρία ευνοεί τη μετατροπή

Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα «Χουριέτ», του γνωστού δημοσιογράφου με πηγές μέσα από το προεδρικό, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, εκτιμά ότι την απόφαση για τη μετατροπή ενδέχεται να την πάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας, διαφορετικά θα προκληθεί αντιπαράθεση στην Τουρκία, αν παραπεμφθεί στην εκτελεστική εξουσία, προκαταβάλλοντας έτσι το σκεπτικό των δικαστών.

Ο ίδιος αρθρογράφος δεν αποκλείει πάντως οι 5 δικαστές του ΣτΕ να παραπέμψουν το ζήτημα σε άλλο τμήμα του δικαστηρίου, πιο αρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση.

Όπως εκτιμά πάντως η πολιτική συγκυρία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας δεν ήταν ποτέ ευνοϊκότερη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξηγώντας και τους λόγους:

- Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί τη μετατροπή. Και το κόμμα του στέκεται πίσω από την πόρτα.

- Ο ηγέτης των εθνικιστών MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το υποστηρίζει ένθερμα.

- Το ακροδεξιό Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ θέλει να ανοίξει αμέσως η Αγία Σοφία ως τζαμί. Υπέβαλε μέχρι και πρόταση στη βουλή για το θέμα αυτό.

- Το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP δεν έχει αντίρρηση.

- Η αξιωματική αντιπολίτευση CHP δεν αντιτίθεται. Ίσα ίσα λέει ‘αν θέλετε, ανοίξτε τη, αλλά μην πολιτικοποιείτε το θέμα’.

- Το τουρκικό έθνος περιμένει το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας με λαχτάρα.