Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα για το Αιγαίο όπως το 1976

Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα για το Αιγαίο όπως το 1976

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έφερε ως παράδειγμα το σύμφωνο της Βέρνης για πάγωμα των γεωτρήσεων

Προκλητικός για άλλη μία φορά εμφανίσθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει η Daily Sabah, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα στη βάση του συμφώνου της Βέρνης το 1976 για το πάγωμα των γεωτρήσεων στο Αιγαίο. «Έχουμε και τα δικαιώματα γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όμως είμαστε έτοιμοι για διάλογο και με την Eλλάδα και με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Όπως ξέρετε, με την Ελλάδα με διαπραγματεύσεις είχαν ληφθεί αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο, σας μιλάω για το 1976» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος στη συνάντηση του με τον Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε πως: «Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία, για να μην αυξηθεί η ένταση. Το έχουμε πει και ο πρόεδρος Ερντογάν το έχει πει στον Μητσοτάκη στη συνάντηση τους. Και με την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία, είμαστε έτοιμοι να συνεχιστεί ο διάλογος».

Επίσης, σε απειλητικό τόνο ανέφερε, ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πάρει μία οποιαδήποτε απόφαση, που θα στρέφεται εναντίον της Τουρκίας, τότε «θα αντιδράσουμε». Δεν δίστασε δε να πει, πως η Γαλλία πρέπει να απολογηθεί για τους ισχυρισμούς Μακρόν, ότι τουρκικά πλοία δημιούργησαν προβλήματα στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση και συγκεκριμένα σε γαλλική φρεγάτα στα ανοιχτά της Λιβύης. Ζήτησε επίσης και πάλι από τις γαλλικές αρχές, να ζητήσουν συγγνώμη από την Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Sabah, ο Τσαβούσογλου τόνισε, ότι «αν και πιστεύω στις ειλικρινείς προθέσεις της Ευρώπης ως προς το θέμα της Τουρκίας, υπάρχουν μέλη, των οποίων η δράση πρέπει να περιοριστεί, άμα θέλουμε να πετύχουμε ομόνοια», αφήνοντας αιχμές για Ελλάδα και Γαλλία.