CNN: Ο Τραμπ ταπείνωνε την Μέρκελ και την έλεγε «ηλίθια»

CNN: Ο Τραμπ ταπείνωνε την Μέρκελ και την έλεγε «ηλίθια»

Αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του Αμερικανού Προέδρου απέναντι σε ξένους ηγέτες

Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις που έφερε στη δημοσιότητα ρεπορτάζ του CNN , σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ταπείνωνε την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αλλά και την ΒρετανίδαΤερέζα Μέι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών τους συνομιλιών. Μάλιστα, αποκαλούσε την Μέρκελ... «ηλίθια».

Aρχικά το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τραμπ ήταν τόσο απροετοίμαστος για τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας που αρκετές φορές απείλησε την εθνική ασφάλεια της χώρας, ενώ καυχιόταν για τα επιτεύγματά του, σημειώνει ο Καρλ Μπερνστάιν, δημοσιογράφος του Μέσου, ο οποίος μαζί με τον Μπομπ Γουντγουόρντ αποκάλυψαν το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ.

Σύμφωνα με το CNN, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν διάβασε σχεδόν ποτέ το ενημερωτικό υλικό που είχαν προετοιμάσει οι μυστικές υπηρεσίες και συχνά δεχόταν μη προγραμματισμένες κλήσεις από ξένους ηγέτες, αφήνοντας άναυδους τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας.

«Οι κλήσεις ανάγκασαν πρώην ανώτερους συνεργάτες του Τραμπ -συμπεριλαμβανομένων των συμβούλων εθνικής ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ και Τζον Μπόλτον, του υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, καθώς και του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και αξιωματούχων πληροφοριών- να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος ήταν συχνά "παραληρηματικός", όπως το έθεσαν δύο πηγές, στις σχέσεις του με τους ξένους ηγέτες», έγραψε ο Μπερνστάιν.

Τα τηλεφωνήματα με τον Ερντογάν

Δύο ανώνυμες πηγές δήλωσαν στον δημοσιογράφο ότι η συχνότητα των τηλεφωνημάτων και η συμπεριφορά του προέδρου των ΗΠΑ τους οδήγησε να πιστέψουν ότι πίστευε πως μπορούσε να γοητεύσει ή να εκφοβίσει άλλους ηγέτες να κάνουν αυτό που ήθελε.

Μερικές φορές ο Ερντογάν είχε καλέσει τον Τραμπ τουλάχιστον δύο φορές σε μία εβδομάδα, με τις κλήσεις να μεταφέρονται απευθείας στον Αμερικανό πρόεδρο, βάσει των σχετικών εντολών. Μάλιστα, οι πηγές έκαναν λόγο πως ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικανός δεν ήταν σχεδόν ποτέ προετοιμασμένος και ήταν ευάλωτος σε εκμετάλλευση.

Σε τακτικές κλήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τραμπ «μιλούσε ως επί το πλείστον για τον εαυτό του», σύμφωνα με τον Μπερνστάιν, ενώ «επιδίωκε τον θαυμασμό και την αποδοχή» του Ρώσου προέδρου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ «εκφόβιζε τακτικά και ταπείνωνε ηγέτες των κύριων συμμάχων της Αμερικής, ιδίως δύο γυναίκες: λέγοντας στην Τερέζα Μέι ότι ήταν "αδύναμη" και ότι "δεν είχε θάρρος", ενώ χαρακτήρισε την Άνγκελα Μέρκελ"ηλίθια"».