Νεκρός Έλληνας ομογενής που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ

Νεκρός Έλληνας ομογενής που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ

Αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν με taser

Σοκ προκαλούν τα βίντεο με το περιστατικό αστυνομικής βίας που σημειώθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, όπου αστυνομικοί ακινητοποίησαν με taser τον ομογενή Γιώργο Ζαπάντη, ο οποίος λίγο αργότερα κατέληξε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τη New York Post, η αστυνομία κλήθηκε στο σπίτι του 30χρονου Γιώργου Ζαπαντή στην 150η οδό στο Whitestone περίπου στις 9:45 μ.μ., καθώς υπήρξαν αναφορές για έναν άνδρα με πυροβόλο όπλο. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε, ότι οι αξιωματικοί βρήκαν τον Ζαπαντή στο υπόγειο, κρατώντας ένα σπαθί σαμουράι και του είπαν να το ρίξει. «Πλησίασε τους αξιωματικούς με το σπαθί και χρησιμοποίησαν τα taser τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Καθώς συνελήφθη, ο Ζαπαντής φέρεται να υπέστη καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με τους αστυνομικούς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου ανακοινώθηκε ο θάνατός του. «Ενδέχεται να έχουμε άλλο ένα περιστατικό υπερβολικής βίας». Η οικογένεια ζητά τώρα απαντήσεις και ο δικηγόρος τηςς, Γιώργος Βομβολάκης, δηλώνει στο NYPOST ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική βία κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

«Αν και είναι νωρίς στην έρευνά μας, φαίνεται ότι ενδέχεται να έχουμε ένα άλλο περιστατικό υπερβολικής βίας από αστυνομικούς που "χτύπησαν" επανειλημμένα τον κ. Ζαπαντή με έναν taser, το οποίο τελικά προκάλεσε το θάνατό του», δήλωσε ο Βομβολάκης το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Ζαπαντής, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα φέρεται να είχε προβλήματα ψυχικής υγείας, μπορεί να έχει πανικοβληθεί και να αντιστάθηκε στη σύλληψη, αλλά ήταν άοπλος, όπως σημειώνει ο δικηγόρος του. «Βάλε τα χέρια σου πίσω από την πλάτη σου» λένε δύο αξιωματικοί - πρώτα μια ανδρική και μετά μια γυναικεία φωνή - φωνάζοντας επανειλημμένα. «Βάλε τα χέρια σου πίσω από την πλάτη και σταμάτα, με καταλαβαίνεις;» φωνάζει ένας από τους αστυνομικούς.

New York Post αναφέρει, πως στα βίντεο που έχει στην κατοχή της, ακούγεται ένας αστυνομικός να λέει «χτυπήστε τον ξανά» και εμφανίζεται ο ήχος και το φλας ενός taser. Μάλιστα, καθώς ένας αστυνομικός φωνάζει «πέσε στο έδαφος» ο Ζαπάντης αρχίζει να καταρρέει.

Ένας γείτονας του Ζαπάντη τον περιέγραψε ως «λίγο περίεργο», αλλά είπε επίσης ότι ο άντρας ήταν «καλός» και «ευγενικός» άνθρωπος. Συμφωνα με το δημοσίευμα ο γείτονας, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, περιέγραψε και ορισμένες ασυνήθιστες συμπεριφορές του θύματος, λέγοντας πως «έβγαινε στην αυλή και μερικές φορές να ουρλιάζει σαν κουκουβάγια».

Συγκλονισμένη η μητέρα του

Η μητέρα του θύματος, Αθανασία Ζαμπάντη, μίλησε στο PIX11 και ήταν συγκλονισμένη μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της λέγοντας πως ο γιος της την κάλεσε ενώ οι αστυνομικοί του χτυπούσαν την πόρτα.

«Μου λέει "μαμά μη γυρίσεις τώρα σπίτι, βλέπω πολλούς αστυνομικούς έξω". Ενδιαφερόταν για την οικογένεια που ήταν καλός σε όλους», είπε μεταξύ άλλων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...