Αιχμές Ντι Μάιο κατά της Τουρκίας στη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου

Αιχμές Ντι Μάιο κατά της Τουρκίας στη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη Λιβύη και τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου

Με έναν άκρως διπλωματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, άφησε σαφείς αιχμές για το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, αλλά και την απόπειρα της σφετερισμού ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη. «Υπογραμμίζω εκ νέου σημασία που η Ιταλία δίδει στην επιχείρηση “Ειρήνη”. Δεχθήκαμε με ικανοποίηση το ψήφισμα 2526 του ΟΗΕ, με την αναγκαία άδεια για την ανανέωση του εμπάργκο -που αποφασίστηκε από τον ΟΗΕ- για άλλους 12 μήνες», τόνισε ο Ντι Μάιο.

«Εκτός από μια ναυτική μονάδα, διαθέσαμε και δυο αεροσκάφη, ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι η αποστολή αυτή πρέπει να είναι ισορροπημένη και δεν πρέπει να ευνοήσει στη Λιβύη καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβάλει στη λήξη της σύρραξης αυτής», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Η Ιταλία, όπως τόνισε, θεωρεί πως «όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει με αποφασιστικότητα τη λύση της βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός και όχι του “παγώματος” της σύρραξης, το οποίο θα οδηγούσε σε διάσπαση και θα ήταν ο προθάλαμος νέων ένοπλων συγκρούσεων». Ο Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε με έμφαση δε, ότι «στη Λιβύη η συνεχής προμήθεια όπλων και προς τις δυο πλευρές, με παραβίαση του εμπάργκο, όπως και η παρουσία μισθοφόρων στο πεδίο μάχης πρέπει να σταματήσουν».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε «να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ - Τουρκίας, ακολουθώντας τα όσα ορίσθηκαν με τη διακήρυξη του Μαρτίου του 2016», διότι «αποτελεί τη βάση για την επανέναρξη εποικοδομητικού διαλόγου».

Σε σχέση τέλος με την ανατολική Μεσόγειο, ο Ντι Μάιο τόνισε, ότι «τα ενεργειακά αποθέματα αντί να αποτελούν στοιχείο διχασμού, μπορούν να ευνοήσουν εντυπωσιακά την ευμάρεια της περιοχής, αλλά μπορούν να τύχουν πλήρους εκμετάλλευσης μόνο διαμέσου μιας εποικοδομητικής προσέγγισης, η οποία να συγκεράσει με ισορροπημένο και βιώσιμο τρόπο όλα τα υπάρχοντα συμφέροντα».

Παρακαλούμε περιμένετε ...