Μαυροβούνιο: Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού από τις 5 Μαΐου

Μαυροβούνιο: Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού από τις 5 Μαΐου

Ο πρωθυπουργός της χώρας είχε κηρύξει το τέλος της πανδημίας της Covid-19 στις 25 Μαΐου

Τρεις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση ότι έχει απαλλαγεί πλέον από τον νέο κορονοϊό, το Μαυροβούνιο ανέφερε ένα νέο κρούσμα SARS-CoV-2, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για άνθρωπο που έφτασε στη χώρα από την γειτονική Βοσνία.

Αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα νέου κοροναϊού που καταγράφεται στο Μαυροβούνιο από τις 5 Μαΐου.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας υγείας, το οποίο έχει αναλάβει την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ότι ο προσβληθείς από τον SARS-CoV-2 άνθρωπος έχει θέσει εαυτόν σε απομόνωση στην πρωτεύουσα της χώρας Ποντγκόριτσα.

«Γίνεται επιδημιολογική έρευνα και οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι ο αριθμός των επαφών (που είχε ο άνθρωπος αυτός στο Μαυροβούνιο) ήταν περιορισμένος», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο.

Το Μαυροβούνιο, η μικρή βαλκανική χώρα των περίπου 620.000 κατοίκων, η οικονομία του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τον τουρισμό, έχει αναφέρει μέχρι σήμερα 325 επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορονοϊού και 9 θανάτους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντούσκο Μάρκοβιτς είχε κηρύξει το τέλος της πανδημίας της Covid-19 στο Μαυροβούνιο στις 25 Μαΐου.

Τη δήλωση αυτή είχε κάνει έπειτα από μέτρα που είχαν ληφθεί στις αρχές του Μαρτίου για να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος συνόρων, αεροδρομίων και λιμανιών και απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων και των υπαίθριων δραστηριοτήτων. Οι περιορισμοί αυτοί χαλάρωσαν σταδιακά.