Νέο ντοκουμέντο αστυνομικής βίας σε βάρος Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ

Νέο ντοκουμέντο αστυνομικής βίας σε βάρος Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ

Αστυνομικός ψέκασε στο πρόσωπο νεαρούς επειδή αρνήθηκαν να του πουν τα ονόματά τους

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ένας αστυνομικός στο Νιού Τζέρσεϊ, μετά την δημοσιοποίηση ενός βίντεο-ντοκουμέντου αστυνομικής βίας, που τον δείχνει να ψεκάζει με σπρέι πιπεριού τα πρόσωπα δύο αφροαμερικανών, χωρίς αιτία, σύμφωνα με την εισαγγελία της Πολιτείας.

Ο 31χρονος αστυνομικός Ryan Dubiel έσπευσε στο σημείο, μετά από καταγγελία κατοίκου, ότι ομάδα νεαρών έκανε φασαρία και κάπνιζε μαριχουάνα. Ο αστυνομικός όταν έφθασε, αντίκρισε ομάδα νεαρών αφροαμερικανών να κάθονται στα σκαλιά μιας μονοκατοικίας και να συζητάνε. Όταν τους ζήτησε να του πουν τα ονόματά τους, κάποιοι αρνήθηκαν και ο Dubiel λέγοντας του «θέλετε να παίξετε παιχνίδια; Θέλετε να παίξετε παιχνίδια, ε;», έβγαλε από τη ζώνη του το σπρέι πιπεριού και ψέκασε δύο από αυτούς στο πρόσωπο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο αστυνομικός μάλιστα αρνήθηκε το δικαίωμα σε 16χρονο να καλέσει στο τηλέφωνο τον αδελφό του, που είναι και κηδεμόνας του. Ο γενικός εισαγγελέας του Νιού Τζέρσεϊ, Gurbir Grewal, χαρακτήρισε το περιστατικό ως «τρομακτικό και εντελώς αδικαιολόγητο». Μάλιστα, σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του εισαγγελέα, αναφέρεται ότι τα δύο άτομα που ψεκάστηκαν από τον Dubiel «δεν έφεραν σωματική αντίσταση, ούτε προσπάθησαν να βλάψουν άλλους ή τους εαυτούς τους».

Σε βάρος του αστυνομικού ασκήθηκαν δύο ποινικές διώξεις για απλή επίθεση και τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Όπως προέκυψε δε, ο εν λόγω αστυνομικός είχε ελεγχθεί στο παρελθόν για άλλο παράπτωμα. Οι δε νεαροί αφροαμερικανοί όπως αποδείχθηκε, δεν κάπνιζαν μαριχουάνα, αλλά κανονικά τσιγάρα.