Hurriyet: Εντολή Ερντογάν να βρεθεί τρόπος να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά

Hurriyet: Εντολή Ερντογάν να βρεθεί τρόπος να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά

Ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε εντολή σε κομματικά του στελέχη να εξεταστεί η αλλαγή χρήσης

Εντολή για την μετατροπή σε τζαμί της Αγιάς Σοφιά, η οποία το 1934 έγινε μουσείο, έδωσε στα στελέχη της κυβέρνησης ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Ηurriyet.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ερντογάν σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη δήλωσε ότι «η Αγιά Σοφιά ως τζαμί θα μπορεί να είναι επισκέψιμη στους τουρίστες, όπως συμβαίνει με το Σουλταναχμέτ Τζαμί (Μπλε Τζαμί). Αυτό πρέπει να αποφασίσει ο λαός μας. Στην Αγιά Σοφιά και προσευχή μπορεί να γίνει και να διαβαστεί το εδάφιο του κορανίου για την άλωση».

Ο Τούρκος Πρόεδρος υπενθύμισε πως η μετατροπή της χρήσης της Αγιάς Σοφιάς έγινε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και είπε: «Να κάνετε αναλυτική έρευνα. Να την εξετάσουμε και να την συζητήσουμε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αναλυτικοί».

Σημειώνεται, ότι η Αγιά Σοφιά έχει χαρακτηριστεί από την Unesco μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ως εκ τούτου δεν υπάγεται αποκλειστικά στην κυριότητα του Τουρκικού Κράτους και φυσικά δεν μπορεί να αλλάξει το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της.