Ερντογάν: Θα συνεργαστούμε με τη Λιβύη στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της στη Μεσόγειο

Ερντογάν: Θα συνεργαστούμε με τη Λιβύη στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της στη Μεσόγειο

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κλιμάκωσε τις προκλήσεις στη συνάντησή του με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ

Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται στο ανώτατο πλέον επίπεδο, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δηλώνει σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ Πρόεδρο της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Λιβύη για την εκμετάλλευση του ορυκρού πλούτου της τελευταίας στη Μεσόγειο, στη βάση της συμφωνίας που υπέγραψαν πρόσφατα οι δύο χώρες.

«Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη, περιλαμβανομένης της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Σύμφωνα δε με πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν ζήτησε από τον Λίβυο ομόλογό του, να αδειοδοτηθεί η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, να διεξάγει έρευνες εντός της ΑΟΖ της Λιβύης, όπως αυτή περιγράφεται στην πρόσφατη συμφωνία των δύοι χωρών και η οποία εκτείνεται στα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης.

Σε μία παραληρηματική ομιλία, ο Ερντογάν τόνισε, ότι «δεν αφήσαμε τη Λιβύη μόνη σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Λιβύους αδελφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών και των λεγεωνάριων. Είχα μία συνάντηση με τον κ. Σάρατζ, που θα συμβάλει στην ειρήνη και την ευημερία των Λιβύων αδελφών μας. Η Λιβύη πρέπει να σταθεροποιηθεί το συντομότερο δυνατό».

Επιτέθηκε δε στον ηγέτη της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χάφταρ, λέγοντας ότι «παρά τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χάφταρ, ο κ. Σάρατζ στάθηκε όρθιος. Το λέω για άλλη μια φορά. Λέω τον πραξικοπηματία Χάφταρ, ότι φυσικά υπάρχουν και αρχηγοί κρατών, που υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να παραμεριστεί ο Χάφταρ. Τους υπενθυμίζουμε ξανά. Ένα άτομο (σ.σ. Χάφταρ) που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ με τα προβλήματα του λαού της Λιβύης, δεν μπορεί να κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Καταλήγοντας υποστήριξε, ότι η σταθεροποίηση της Λιβύης κατά τον σχεδιασμό του ίδιου «θα ωφελήσει τους γείτονές μας και την Ευρώπη το συντομότερο δυνατό».