Κορονοϊός: Συμμαχία για το εμβόλιο κατά του ιού ετοιμάζει η Γερμανία

Κορονοϊός: Συμμαχία για το εμβόλιο κατά του ιού ετοιμάζει η Γερμανία

Στόχος να εξασφαλιστεί πως θα διανεμηθούν δίκαια σε όλο τον κόσμο

Η Γερμανία και τρεις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκροτούν μια νέα συμμαχία που έχει στόχο να αποκτήσει πρόσβαση σε εμβόλια για τον νέο κοροναϊό, μόλις αυτά αναπτυχθούν, καθώς και να εξασφαλίσει ότι θα διανεμηθούν δίκαια σε όλο τον κόσμο, αναφέρει η επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν και οι συνάδελφοί του της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας έγραψαν σε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως η πρόσβαση σε εμβόλια είναι «ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα που έχει τώρα να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Γι' αυτό σχηματίσθηκε μια ομάδα κρατών μελών «ώστε να επιτευχθεί το ταχύτερο και καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με σημαντικούς παράγοντες στην φαρμακευτική βιομηχανία».

Οι τέσσερις, οι οποίοι ενεργούν με πρωτοβουλία του Βερολίνου, θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να μείνει πίσω η ΕΕ στην κούρσα με τις ΗΠΑ και την Κίνα για ένα εμβόλιο για τον κοροναϊό, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι προσπάθειες του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει πρώτος πρόσβαση σε υποψήφια εμβόλια με αντάλλαγμα επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φαρμακευτικές εταιρείες αντιμετωπίζονται με καχυποψία στην Ευρώπη, προσθέτει η Handelsblatt.

Οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει σχεδόν το ένα τρίτο από το πρώτο 1 δισεκατομμύριο δόσεις του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 υποσχόμενες 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια, καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις συναγωνίζονται για φάρμακα που θα τους επιτρέψουν να επαναλειτουργήσουν τις οικονομίες τους.

Η Handelsblatt επικαλείται κυβερνητικές πηγές που δήλωσαν πως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία συνομιλούν με μερικές φαρμακευτικές εταιρείες, περιλαμβανομένης της AstraZeneca, σχετικά με κυβερνητικά ερευνητικά κεφάλαια και εγγυήσεις αγοράς.

Η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει μια «δύναμη αγοράς» για να επιβιώσει στον ανταγωνισμό για τα εμβόλια, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Οι τέσσερις συνομιλούν επίσης με τη Βρετανία, η Νορβηγία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία για ενδεχόμενη συνεργασία.