Χάος στις ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να ρίξει τον στρατό απέναντι στους διαδηλωτές

Χάος στις ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να ρίξει τον στρατό απέναντι στους διαδηλωτές

«Η Νέα Υόρκη έχει γίνει κομμάτια» τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος- Εκατοντάδες συλλήψεις κατά τη χθεσινή νύχτα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποδοκίμασε σήμερα τους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών που δεν αποδέχθηκαν την πρότασή του να στείλει τον αμερικανικό στρατό για να καταστείλει τις ταραχές, ώρες αφότου πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα και λεηλάτησαν καταστήματα στην πόλη της Νέας Υόρκης αργά χθες, μεταξύ αυτών και καταστήματα πολυτελών ειδών στην 5η Λεωφόρο, ενώ πυρπόλησαν μαγαζιά στο Λος Άντζελες. Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες στο Σεντ Λούις και ένας στο Λας Βέγκας, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απείλησε να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να καταστείλει τις ταραχές, που εκτυλίσσονται για δεύτερη εβδομάδα και ειρωνεύτηκε τις τοπικές αρχές, μεταξύ αυτών τους Αμερικανούς κυβερνήτες, για την απάντησή τους στις βίαιες διαδηλώσεις.

«Η Νέα Υόρκη χάθηκε στους πλιατσικολόγους, τα κακοποιά στοιχεία, τη Ριζοσπαστική Αριστερά, και όλες τις άλλες μορφές Ρεμαλιών και Αποβρασμάτων. Οι Κυβερνήτες αρνούνται να αποδεχθούν την προσφορά μου μιας Εθνοφρουράς που θα υπερισχύσει. Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει γίνει κομμάτια», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία απόδειξη ότι αριστεροί βρίσκονται πίσω από τις ταραχές, που συγκλονίζουν αμερικανικές πόλεις.

Η Νέα Υόρκη παρατείνει την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Ομάδες διαδηλωτών αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας και λεηλάτησαν καταστήματα στο Μανχάταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, οδηγώντας τη δημοτική αρχή σήμερα να ανακοινώσει την παράταση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην πόλη της Νέας Υόρκης για την υπόλοιπη εβδομάδα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο καταγράφουν ανθρώπους να ορμούν στην είσοδο του πολυκαταστήματος Macy's και στα καταστήματα πολυτελών ειδών στην 5η Λεωφόρο, αφήνοντας πίσω τους σπασμένα τζάμια και κατεστραμμένες βιτρίνες.

Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο αναγνώρισε σήμερα ότι η επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ χθες απέτυχε να αποτρέψει την εγκληματική βία και ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 8 το βράδυ, από σήμερα, ενώ θα διαρκέσει και την υπόλοιπη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές ήταν «στη συντριπτική πλειοψηφία τους ειρηνικοί», όμως «θα δώσουμε μάχη» εναντίον των εκτεταμμένων ταραχών.

«Όταν άνθρωποι έρχονται στο Μανχάταν για να επιτεθούν σε καταστήματα πολυτελών ειδών, αυτό δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες της πόλης της Νέας Υόρκης. Δεν θα το αποδεχθούμε αυτό, δεν μας αντιπροσωπεύει και επομένως θα το σταματήσουμε», υπογράμμισε.

Ο ίδιος καταδίκασε τις «μοχθηρές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών», μεταξύ αυτών εναντίον ενός αστυνομικού που τον χτύπησε αυτοκίνητο στο Μπρονξ, όπου σημειώθηκαν επίσης λεηλασίες.

Σχεδόν 700 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.