Κορονοϊός: Το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο κατά του ιού θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία

Κορονοϊός: Το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο κατά του ιού θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία

Έδειξε αποτελεσματική ίαση στην πλειονότητα των κρουσμάτων που έγινε δοκιμή

Στη χρήση του πρώτου εγκεκριμένου αντιικού φαρμάκου για τη θεραπεία του κοροναϊού θα προχωρήσει από την επόμενη εβδομάδα η Ρωσία, όπως έκανε γνωστό σήμερα (01/06) σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κιρίλι Ντμίτριεφ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση και να επισπεύσει την επιστροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην κανονικότητα.

Τα ρωσικά νοσοκομεία είναι πιθανόν να αρχίσουν να χορηγούν το φάρμακο από τις 11 Ιουνίου και υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για 60.000 άτομα μηνιαίως, επισήμανε ο Ντμίτριεφ ο οποίος χρηματοδοτεί την προώθηση του ιαπωνικού αντιικού φαρμάκου.

Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού, ο οποίος διαδίδεται με μεγάλη ταχύτητα και είναι μερικές φορές θανατηφόρος, ενώ στη διεθνή επιστημονική κοινότητα δεν υπάρχει ενιαία άποψη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα ιατρικών φαρμάκων συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν εγκριθεί στη Ρωσία.

Το φάρμακο αυτό, το οποίο έχει κατοχυρωθεί με την ονομασία Avifavir και το γενόσημό του είναι το Favipiravir, είναι το πρώτο που εγκρίθηκε το Σάββατο (30/05) από το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας. Έτσι, συμπεριλήφθη στον κατάλογο των φαρμάκων που έχουν εγκριθεί από τη ρωσική κυβέρνηση αφότου έγιναν οι κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ντμίτριεφ είπε ότι στις κλινικές αυτές δοκιμές συμμετείχαν 330 άτομα και το φάρμακο έδειξε αποτελεσματική ίαση στην πλειονότητα των κρουσμάτων μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών.