Τραμπ: Μπορούμε να διακόψουμε κάθε σχέση με την Κίνα

Τραμπ: Μπορούμε να διακόψουμε κάθε σχέση με την Κίνα

Συνεχίζεται το «ψυχροπολεμικό» κλίμα μεταξύ Ουάσιγκτον-Πεκίνου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «προς το παρόν» δεν επιθυμεί να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» από τη στάση που τήρησε το Πεκίνο απέναντι στην πανδημία του νέου κοροναϊού.

«Έχω πολύ καλή σχέση (με τον Σι) αλλά προς το παρόν δεν θέλω να του μιλήσω», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.

Όταν ρωτήθηκε για τα ενδεχόμενα μέτρα αντιποίνων που θα μπορούσε να επιβάλει στο Πεκίνο, απάντησε πολύ αόριστα, αλλά απειλητικά: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση».

«Τι θα συνέβαινε, αν το κάναμε; Θα εξοικονομούσαμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια αν διακόπταμε κάθε σχέση», υποστήριξε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εδώ και εβδομάδες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι απέκρυψαν το εύρος της πανδημίας που εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, αλλά επίσης και ότι διευκόλυναν την εξάπλωσή της. Το Πεκίνο το διαψεύδει και δηλώνει ότι ενημέρωσε το συντομότερο δυνατόν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

«Θα μπορούσαν να την σταματήσουν», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξή του.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό