Η Τουρκία παρουσιάζει χάρτη οριοθέτησης ΑΟΖ με το Ισραήλ

Η Τουρκία παρουσιάζει χάρτη οριοθέτησης ΑΟΖ με το Ισραήλ

Εμφανίζεται ως απάντηση στην πενταμερή διακύρηξη των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας-Ισραήλ-ΗΑΕ

Νέα επικοινωνιακή προπαγάνδα ξεκίνησαν οι Τούρκοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζοντας χάρτες οριοθέτησης ΑΟΖ της Τουρκίας με τη Λιβύη, αλλά και με το Ισραήλ.

Ο χάρτης αυτός, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας sigmalive.com, εμφανίζεται ως απάντηση στην πενταμερή διακήρυξη των ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας-Ισραήλ-ΗΑΕ, η οποία καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία ο Ερντογάν αποκάλεσε ως «συμμαχία του κακού».

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Eha Medya που ελέγχεται από την Τουρκική κυβέρνηση, παρουσίασε χάρτη στην προσέγγιση της πλάγιας οριοθέτησης της Τουρκίας με Λιβύη-Ισραήλ, σημειώνοντας: «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να φαίνεται έτσι, μετά από μια πιθανή συμφωνία ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η οποία αναφέρθηκε πρόσφατα από διάφορες πηγές. Εάν πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία, θα απογοητεύσει τη συμμαχία ΗΑΕ-Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Γαλλίας».

Πάντως, όπως σημειώνει το δημοσίευμα του sigmalive, τον περασμένο Δεκέμβριο ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ με δηλώσεις του τοποθετήθηκε κατά του μνημονίου οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης. Πριν από δύο ημέρες δε, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ συνυπέγραψε την κοινή διακήρυξη Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας-Ισραήλ-ΗΑΕ, με την οποία οι πέντε χώρες καταδίκασαν απερίφραστα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εν τω μεταξύ, φιλοτουρκικός λογαριασμός στο Twitter με έδρα στην Πολωνία υποστηρίζει τις πιο πάνω θέσεις της Άγκυρας, αναδημοσιεύοντας ένα πρόσφατο tweet από τον επίσημο λογαριασμό του κράτους του Ισραήλ, που ελέγχεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση κάποιου χρήστη «αν η Τουρκία και το Ισραήλ θα γίνουν ποτέ ξανά φίλοι και σύμμαχοι όπως την δεκαετία του '90», ο λογαριασμός του Ισραηλινού ΥΠΕΞ απάντησε: «Είμαστε περήφανοι για τις διπλωματικές μας σχέσεις με την Τουρκία. Ελπίζουμε οι δεσμοί μας να γίνουν πιο δυνατοί στο μέλλον. Στέλνουμε όλη μας της αγάπη τους Τούρκους ακόλουθους!».

Στο θέμα έδωσε συνέχεια και το Ινστιτούτο Ρωσικών Σπουδών στην Άγκυρα, γράφοντας μάλιστα πως «σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ θέλει να υπογράφει παρόμοια συμφωνία με την Τουρκία, όπως αυτή με την Λιβύη».