Βαρύ κατηγορητήριο κατά καρδινάλιου για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς

Βαρύ κατηγορητήριο κατά καρδινάλιου για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς

Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί όταν ήταν καρδινάλιος Αυστραλίας, αλλά απαλλάχθηκε

Η έρευνα που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση της Αυστραλίας για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Καθολική Εκκλησία και άλλους θεσμούς, αποκάλυψε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Βατικανού καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, γνώριζε για την κακοποίηση παιδιών από τουλάχιστον δύο ιερείς τα χρόνια του 1970 και 1980 , όμως δεν έλαβε μέτρα προκειμένου αυτοί να απομακρυνθούν.

Τμήματα της έκθεσης της Βασιλικής Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη του 2017, δημοσιοποιήθηκαν σήμερα για πρώτη φορά κι έπειτα από την απαλλαγή του Πελ τον περασμένο μήνα από πέντε κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση σε βάρος δύο εφήβων, μελών εκκλησιαστικής χορωδίας τα χρόνια του 1990, όταν εκείνος ήταν αρχιεπίσκοπος Μελβούρνης.

Η έκθεση της Βασιλικής Επιτροπής για τις Θεσμικές Απαντήσεις στη Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών ανέφερε πως ο Πελ γνώριζε για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Εκκλησία έως τα χρόνια του 1970. «Είμαστε επίσης ικανοποιημένοι που έως το 1973 ο καρδινάλιος Πελ όχι μόνο είχε επίγνωση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς, αλλά επίσης εξέταζε μέτρα για να αποτραπούν καταστάσεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακριτομύθιες για το θέμα αυτό», ανέφερε η επιτροπή, που θεωρείται ο σημαντικότερος φορέας ερευνών στη χώρα.

Η Επιτροπή δεν εξέτασε ειδικές κατηγορίες σε βάρος του Πελ για κακοποίηση , αλλά επικεντρώθηκε στο κατά πόσον ο ίδιος και άλλοι ηγέτες της Εκκλησίας στην Αυστραλία γνώριζαν για χιλιάδες περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης από τα χρόνια του 1970 και τι έκαναν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα θέματα αυτά τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Εκείνη την περίοδο ο Πελ από επαρχιακός εφημέριος έγινε αρχιεπίσκοπος Μελβούρνης και στη συνέχεια αρχιεπίσκοπος Σίδνεϊ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Βατικανού ήταν ο πιο υψηλόβαθμος καθολικός κληρικός στον κόσμο που φυλακίστηκε για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο έπειτα από ένα χρόνο και κάτι στη φυλακή, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας αναίρεσε την καταδίκη του κρίνοντας ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να τη στοιχειοθετούν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Η Επιτροπή ανακάλυψε πως ο Πελ γνώριζε για τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από δύο ιερείς, τον Πίτερ Σίρσον και τον Ουίλφρεντ Μπέικερ, και έπρεπε να είχε ενεργήσει για την απομάκρυνσή τους. Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό του Πελ ότι δεν γνώριζε γιατί ο Τζέραρντ Ρίσντεϊλ, άλλος ένας ιερέας που κατηγορείτο για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, είχε απομακρυνθεί από μια ενορία σε άλλη στα χρόνια του 1970 και του 1980.

Ο Πελ, που ζει τώρα στο Σίδνεϊ, δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στα αιτήματα για σχολιασμό μέσω του εκπροσώπου του. Έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι ενώ γνώριζε για τη σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της Εκκλησίας δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες. Η Καθολική Εκκλησία στην Αυστραλία αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε στις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Μελβούρνης και του Πολ Μπερντ επισκόπου της Μπάλαρατ, όπου ο Πελ ήταν βοηθός ιερέας από το 1973 έως το 1984. Ο επίσκοπος είπε ότι η επισκοπή θα εξετάσει τα ευρήματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Αναγνωρίζω τις αποτυχίες της διοίκησης της Επισκοπής κατά το παρελθόν, που επέτρεψαν τρομερές σεξουαλικές κακοποιήσεις τόσων πολλών παιδιών που δικαιούνταν να αισθάνονται ασφαλή στην κοινωνία με τον οίκο του θεού», ανέφερε σε μια δήλωση. Η πενταετής έρευνα της Βασιλικής Επιτροπής ήταν μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο για την κακοποίηση παιδιών και ανακάλυψε ότι αρκετοί θεσμοί, περιλαμβανομένης της Καθολικής Εκκλησίας, απέτυχαν κατ΄επανάληψη να περιφρουρήσουν την ασφάλεια των παιδιών επιδεικνύοντας νοοτροπίες μυστικότητας και συγκαλύψης.

Τα πολυαναμενόμενα ευρήματα για τον Πελ θα μελετηθούν τώρα από την Αστυνομία της Βικτόρια προκειμένου να εκτιμηθεί αν απαιτούνται επιπλέον έρευνες για την κακοποίηση στους κόλπους της εκκλησίας. «Αυτή την ώρα δεν αρμόζει να σχολιάσω περαιτέρω για οιαδήποτε ενδεχόμενη ενέργεια», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας σε σχόλιο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο ιερέας Μπέικερ, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών το 1999 για κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών υπηρετούσε ως κληρικός μέχρι το 1997 αν και επί χρόνια διατυπώνονταν κατηγορίες εις βάρος του. Απεβίωσε το 2014. «Ο αρχιεπίσκοπος Πελ είχε την εξουσία να απομακρύνει τον πατέρα Μπέικερ. Παρότι είχε αυτή τη γνώση, ο αρχιεπίσκοπος Πελ δεν απομάκρυνε τον πατέρα Μπέικερ τότε», ανέφερε η Επιτροπή στα ευρήματά της.

Ο Σίρσον, που απεβίωσε το 2009, είχε αντιμετωπίσει διάφορες κατηγορίες για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση επί δεκαετίας αλλά ποτέ δεν απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Η επιτροπή ανέφερε πως ο Πελ έπρεπε να ερευνήσει γιατί απομακρύνθηκε ο Ρίσντεϊλ, δεδομένου ότι γνώριζε ήδη από το 1973 πως κάποιες ενέργειες του Ρίσντεϊλ-- όπως το ότι έπαιρνε ομάδες αγοριών σε νυχτερινά ταξίδια-- ενείχαν έναν τέτοιο κίνδυνο.

Ο Ρίσντεϊλ, που βρίσκεται στη φυλακή από το 1994, έχει καταδικαστεί για περισσότερες από 130 κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών επί σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ο δικηγόρος του αρνήθηκε να σχολιάσει καθώς ο Ρίσντεϊλ αναμένει να του ανακοινωθεί η ποινή του την ερχόμενη εβδομάδα και για άλλες κατηγορίες κακοποίησης.

Η επιτροπή έκρινε πως ο Πελ δεν φέρει ευθύνη επειδή δεν προώθησε με μεγαλύτερη ζέση τις έρευνες για δύο μέλη της Χριστιανικής Αδελφότητας, μιας θρησκευτικής κοινότητας στο πλαίσιο της Καθολικής Εκκλησίας, τα οποία φέρεται να κακοποίησαν σεξουαλικώς παιδιά κατά την περίοδο που ο Πελ ήταν βοηθός ιερέας στην πόλη Μπάλαρατ.

«Ο πατέρας Πελ είπε ότι δεν είχε 'οιαδήποτε' δικαιοδοσία στη Χριστιανική Αδελφότητα. Δεν ήταν παράλογο για τον αδελφό Πελ, ως ιερέα της επισκοπής, να πιστεύει ότι δεν ήταν δική του ευθύνη να εγείρει το θέμα της συμπεριφοράς του πατέρα Φιτζέραλντ», ανέφερε η επιτροπή.

Τα ευρήματα της επιτροπής δεν είχαν δημοσιευθεί από την κυβέρνηση, προκειμένου να μην προκαταλάβουν τη διαδικασία της δίκης του Πελ για τις κατηγορίες περί κακοποίησης δύο αγοριών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου της Μελβούρνης κι η οποία διηρκεσε δύο χρόνια.