Ούτε η ελίτ της Ρωσίας ξέφυγε από τα πλοκάμια του κοροναϊού

Ούτε η ελίτ της Ρωσίας ξέφυγε από τα πλοκάμια του κοροναϊού

Τελευταίο θύμα του ο ζάμπλουτος ιδιοκτήτης της Σπάρτακ Μόσχας, Λεονίντ Φέντουν

Ο Λεονίντ Φέντουν, ο δισεκατομμυριούχος μέτοχος της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου της Ρωσίας Lukoil PJSC, νοσηλεύτηκε με λοίμωξη από κοροναϊό, σύμφωνα με το ποδοσφαιρικό σωματείο του Σπάρτακ Μόσχας, όπου ο ίδιος τελεί πρόεδρος.

Ο Fedun είναι ο 17ος πλουσιότερος Ρώσος, με περιουσία 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη λίστα του Bloomberg Billionaires Index, και ο πρώτος Ρώσος στη λίστα που δηλώνει δημόσια ότι είναι άρρωστος με την ασθένεια. Ο σύλλογος ανακοίνωσε την είδηση στον ιστότοπό του την Πέμπτη. Η Lukoil PJSC, όπου ο Fedun και η οικογένειά του κατέχουν περίπου το 12%, δεν σχολίασε αμέσως.

Μεγάλο μέρος της Ρωσίας βρίσκεται σε κατάσταση εγκλεισμού από τα τέλη Μαρτίου σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας. Τα μέτρα δεν έχουν σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες προστίθενται περισσότερα από 10.000 νέα περιστατικά την ημέρα και με το συνολικό αριθμό 177.160 κρουσμάτων να ξεπερνά τον αντίστοιχο της Γερμανίας.

Η Ρωσία σημειώνει έναν από τους ταχύτερα αυξανομένους ρυθμούς μόλυνσης παγκοσμίως.

Ο ρυθμός σε νέους ασθενείς Covid-19 στη Ρωσία επιταχύνθηκε και έγινε ο δεύτερος ταχύτερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, παρά τις έξι εβδομάδες κλειδώματος που παρέλυσε την οικονομία.

Η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει μια διπλή κρίση που οφείλεται στα μέτρα κλειδώματος της οικονομίας και στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, που μαζί έχουν συμπιέσει τα κέρδη από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου - αντιπροσωπεύουν το 50 τοις εκατό των συνολικών εσόδων του προϋπολογισμού - και έθεσαν σε στάση άλλους μεγάλους τομείς.

Η ανταπόκριση της διοίκησης του κ. Πούτιν ήταν πιο διστακτική και λιγότερο φιλόδοξη από εκείνη των ευρωπαϊκών οικονομιών, οι οποίες έδρασαν νωρίτερα στο υγειονομικό και οικονόμοι κομμάτι.

Στα τέλη Απριλίου, η οικονομική δραστηριότητα της Ρωσίας ήταν 33% χαμηλότερη από ό,τι πριν από το κλείσιμο της οικονομίας ενώ εκτός της Μόσχας το 78% των εργαζομένων δεν εργάζονταν και οι συνολικές πληρωμές φόρων μειώθηκαν κατά 31,4 % τον Απρίλιο σε ετησία βάση.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 4% του ΑΕΠ φέτος, αντί για ένα πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ που είχε αρχικά προβλεφθεί, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δανειστεί επιπλέον 60 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Η κρίση έχει εκτροχιάσει τα σχέδια του κ. Πούτιν για διεξαγωγή εθνικής ψηφοφορίας για συνταγματικές αλλαγές φέτος που θα του επέτρεπαν να επεκτείνει την κυριαρχία του μετά το 2024 - όταν θα έχει ολοκληρώσει τέσσερις θητείες ως πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μια μηνιαία δημοσκόπηση του κέντρου Λεβάντα, του μόνου ανεξάρτητου από το κράτος, τα ποσοστά έγκρισης του Πούτιν μειώθηκαν στο 59% τον Απρίλιο, το χαμηλότερο από τότε που έγινε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2000. Το Μάρτιο βρισκόταν στο 63% ενώ 89% καταγράφηκε το 2015 λίγο μετά την εισβολή στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι προσπάθειες του κ. Πούτιν να μεταβιβάσει τις μη δημοφιλείς αποφάσεις σε υπουργούς και τοπικούς κυβερνήτες δεν τον έχουν προστατέψει από τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τον χειρισμό του ιού.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τους τοπικούς αξιωματούχους την Τέταρτη να κινηθούν προσεκτικά στη χαλάρωση των περιορισμών ενόσω αυξάνεται η οικονομική πίεση για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στην εργασία τους.

Σε μια τηλεδιάσκεψη με υπουργούς και περιφερειάρχες την Τετάρτη, ο κ. Πούτιν ενέκρινε πρόταση για την επανεκκίνηση από τις 12 Μαΐου των εργασιών από βιομηχανικές και κατασκευαστικές εταιρείες στη Μόσχα, προειδοποιώντας εναντίον της επιστροφής στην ομαλότητα ἀλλων περιοχὠν, πέραν της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιανίν εκτίμησε σήμερα ότι περίπου 300.000 άνθρωποι στην πρωτεύουσα έχουν κοροναϊό, τρεις φορές περισσότερο από τον επίσημο αριθμό. Είπε ότι η πόλη δεν θα επιστρέψει σύντομα στην κανονική ζωή, ενώ θα διατάξει τους ανθρώπους να φορούν μάσκες και γάντια στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η ελίτ της Ρωσίας δεν έχει μείνει αλώβητη από την ασθένεια με τρεις υπουργούς της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισουστίν, να έχουν διαγνωστεί θετικοί.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό