Ίλον Μασκ για κοροναϊό: Φασιστικό το lockdown

Ίλον Μασκ για κοροναϊό: Φασιστικό το lockdown

Η Tesla ανακοίνωσε κέρδη για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc Ίλον Μασκ χαρακτήρισε χθες, Τετάρτη, «φασιστικούς» τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί στις ΗΠΑ για να αναχαιτισθεί η επιδημία του κοροναϊού, ενώ η εν λόγω εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανακοίνωσε κέρδη για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο.

Τα σχόλια του Μασκ επισκίασαν ένα κατά τα άλλα επιτυχημένο τρίμηνο που αιφνιδίασε πολλούς επενδυτές, καθώς άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες επλήγησαν από τη μείωση της ζήτησης και την υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας εργοστασίων.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο κατά 8,8% φθάνοντας τα 871 δολάρια.

Η κερδοφορία της Tesla ανακοινώθηκε μία μόλις ημέρα αφού η ανταγωνίστριά της Ford Motor Co, που έχει την έδρα της στο Ντιτρόιτ, ανέφερε ζημιά 2 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο και προέβλεψε ότι θα χάσει άλλα 5 δισ. το τρέχον τρίμηνο, καθώς η πανδημία του κοροναϊού πλήττει τη ζήτηση.

Η Tesla παράγει ένα κλάσμα των αυτοκινήτων που παράγουν οι ανταγωνιστές της, όμως έχει πολύ μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία η οποία βασίζεται σε προσδοκίες για πολύ μεγάλη ανάπτυξη.

Η λειτουργία της Tesla αναστατώθηκε σοβαρά από την εντολή της κυβέρνησης να κλείσει το εργοστάσιό της στο Φρίμοντ της Καλιφόρνια, το οποίο έχει πάψει να λειτουργεί από τις 24 Μαρτίου, ενώ οι εντολές για παραμονή στο σπίτι ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαΐου.

Σε τηλεδιάσκεψη χθες, Τετάρτη, ο Μασκ δήλωσε πως δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσει η Tesla να επαναλάβει την παραγωγή της στην Καλιφόρνια και χαρακτήρισε την εντολή για παραμονή στο σπίτι «σοβαρό κίνδυνο» για τις επιχειρήσεις.

«Το να λέει κάποιος ότι δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους και ότι θα συλληφθούν αν το κάνουν, αυτό είναι φασιστικό. Αυτό δεν είναι δημοκρατικό, αυτό δεν είναι ελευθερία. Δώστε πίσω στον λαό την αναθεματισμένη ελευθερία του!», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

Ο Μασκ δήλωσε ακόμη πως ενώ άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων προχωρούν σε μειώσεις, η Tesla αυξάνει τις επενδύσεις της. Έκανε γνωστό πως η Tesla μπορεί να ανακοινώσει μέσα σ' έναν έως τρεις μήνες την τοποθεσία ενός νέου εργοστασίου της στις ΗΠΑ.