Κορονοϊός: Στους 21.678 οι νεκροί στη Βρετανία – Αυξάνονται τα διαγνωστικά τεστ

Κορονοϊός: Στους 21.678 οι νεκροί στη Βρετανία – Αυξάνονται τα διαγνωστικά τεστ

Σε γηροκομεία το 23% των θανάτων σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

Από αύριο η Βρετανική κυβέρνηση θα δημοσιεύει καθημερινά αριθμητικά στοιχεία για τους θανάτους εξαιτίας του κοροναϊού στους οίκους φροντίδας και στην κοινότητα, μαζί με αυτούς από τα νοσοκομεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, στην ενημέρωση της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού.

Έκανε γνωστό επίσης ότι θα διευρυνθεί η λίστα όσων θα μπορούν να κάνουν το διαγνωστικό τεστ για τον κοροναϊό, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους ασυμπτωματικούς άνω των 65 ετών, όπως επίσης το ασυμπτωματικό προσωπικό του NHS και των οίκων φροντίδας μαζί με τους ασθενείς ή τους φιλοξενούμενους στους χώρους αυτούς και όσους θα πρέπει να εργαστούν εκτός σπιτιού μαζί με τις οικογένειές τους.

Η διάθεση του τεστ και σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού οφείλεται όπως είπε στη δυνατότητα διεξαγωγής περισσότερων εξετάσεων, που τώρα έχει φτάσει τις 73.400 ημερησίως. Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μπορούν να διατίθενται 25.000 οικιακά κιτ για τεστ από 5.000 σήμερα. Σχολίασε ότι οι θάνατοι από κοροναϊό στους οίκους φροντίδας αντιστοιχούν στο ένα έκτο του συνολικού αριθμού σε νοσοκομεία και κοινότητα, ωστόσο αποδέχεται ότι η αναλογία αυτή αλλάζει (με βάση τα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία το 23% των θανάτων συνέβη σε οίκους φροντίδας) και ότι το υπουργείο γνώριζε τα προβλήματα στους χώρους αυτούς και επικεντρώθηκε σε αυτά εξ αρχής.

Οι νέοι θάνατοι από κοροναϊό σε νοσοκομεία της Βρετανίας το τελευταίο 24ωρο είναι 586, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 21.678, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην χαλάρωση των μέτρων για κάθε περιοχή, όταν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, ο υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κοινή πορεία όλων των περιοχών, καθώς εάν ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού ξεπερνούσε το όριο του 1 σε κάποια περιοχή, τότε θα υπήρχε εξάπλωση, δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, καθηγήτρια Άντζελα ΜακΛιν.

Τον επόμενο μήνα έτοιμη η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών

Ο επικεφαλής του τμήματος ψηφιακής καινοτομίας του υπουργείου Υγείας, Μάθιου Γκουλντ, δήλωσε νωρίτερα σε κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής για επιστημονικά θέματα, ότι η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο τον επόμενο μήνα, περίπου τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Η εφαρμογή θα δίνει πληροφορίες στον χρήστη, εάν ήρθε σε επαφή με άλλους, που έχουν βρεθεί ότι είναι θετικοί στον κοροναϊό, και αρχικά θα δοκιμαστεί σε μία μικρή περιοχή της Βρετανίας, πριν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα.

Στην ίδια ακρόαση, ο καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας Δυναμικής της Παθογένειας στο Ινστιτούτο Δεδομένων του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, Κρίστοφερ Φρέιζερ, υποστήριξε ότι η χρήση της εφαρμογής από το 60% του πληθυσμού θα μπορούσε να κρατήσει τον δείκτη αναπαραγωγής του κορονοϊού κάτω από το όριο του 1, γεγονός που θα σήμαινε τον περιορισμό της πανδημίας. Σημείωσε ωστόσο ότι η επιτυχία των αριθμών στηρίζεται και στο γεγονός ότι, πέρα από την χρήση της εφαρμογής, θα πρέπει οι χρήστες της να δίνουν προσοχή και στις άλλες προειδοποιήσεις, όπως το να απομονώνονται όταν αναπτύσσουν τα συμπτώματα.

Οι Εργατικοί προτείνουν σχέδιο δράσης για την κοινωνική πρόνοια

Πλάνο δράσης έξι σημείων για την κοινωνική πρόνοια δημοσίευσε το Εργατικό κόμμα, μετά την ανακοίνωση των νέων δεδομένων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) με τους αριθμούς των θανάτων στην Αγγλία και την Ουαλία από τον κορονοϊό μέχρι τις 17 Απριλίου, όπου φαίνεται μεταξύ άλλων ότι σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών καταγράφεται στους οίκους φροντίδας.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ, η σκιώδης υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Λιζ Κένταλ, εκφράζει την ανησυχία της για το σημαντικό ποσοστό απωλειών στους χώρους έξω από τα νοσοκομεία, και ζητά την άμεση δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που θα προστατεύσουν το προσωπικό και τους ασθενείς και θα μειώσουν τον αριθμό των απωλειών.

Προτείνεται κυρίως να υπάρχει καθημερινή δημοσίευση δεδομένων των θανάτων που σημειώνονται εντός των οίκων φροντίδας - εκτός από αυτά που παρουσιάζονται για τα νοσοκομεία - να δοθεί προτεραιότητα διαγνωστικών εξετάσεων στους εργαζόμενους στην κοινωνική φροντίδα, όπως και επιπλέον φροντίδα για όσους έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αλλά έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό