Στον αστερισμό του κοροναϊού το Ραμαζάνι – Ξεκινά με περιοριστικά μέτρα

Στον αστερισμό του κοροναϊού το Ραμαζάνι – Ξεκινά με περιοριστικά μέτρα

Εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι σ' όλο τον κόσμο παραμένουν σε lockdown

Μετά το χριστιανικό και το εβραϊκό Πάσχα, το Ραμαζάνι, ένας μήνας λατρείας και προσευχής, αρχίζει με τη σειρά του σήμερα, σε μια περίοδο που εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι σ' όλο τον κόσμο παραμένουν σε lockdown, μην μπορώντας να πάνε στο τζαμί και να συμμετάσχουν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Η πανδημία έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 186.000 θανάτους, από τους οποίους σχεδόν τα δύο τρίτα στην Ευρώπη και σχεδόν 50.000 στις ΗΠΑ, το νέο μέτωπο της πανδημίας.

Παρά τον βαρύ αυτόν απολογισμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να βρει χθες, Πέμπτη, κάποιο πεδίο συνεννόησης πάνω σ' ένα σχέδιο ανάκαμψης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους, έλαβαν νέα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη χωρίς προηγούμενο ύφεση που προκαλείται απ' αυτή την πλανητικών διαστάσεων υγειονομική κρίση.

Η Σαουδική Αραβία, στην οποία βρίσκονται οι δύο κυριότεροι ιεροί τόποι του ισλάμ, καθώς και οι περισσότερες από τις αραβικές χώρες --μεταξύ των οποίων η Συρία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν-- ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη του Ραμαζανιού.

Ένας από τους "στύλους" του ισλάμ, αυτός ο μήνας της νηστείας, στη διάρκεια του οποίου οι πιστοί οφείλουν να μην τρώνε και να μην πίνουν από την ανατολή μέχρι και τη δύση του ηλίου, είναι παραδοσιακά μια περίοδος κατά την οποία οι πιστοί μοιράζονται αυτά που έχουν και συναθροίζονται σε πνεύμα συντροφικότητας. Είναι επίσης ένας μήνας προσευχών και θρησκευτικής ευλάβειας, στη διάρκεια του οποίου οι μουσουλμάνοι συρρέουν στα τζαμιά, κυρίως τη νύκτα.

Εξαιτίας του κοροναϊού, το γεύμα που διακόπτει τη νηστεία μετά τη δύση του ήλιου, το ιφτάρ, θα γίνεται μόνο στο σπίτι, αν και κανονικά δίνει την ευκαιρία στους πιστούς να συγκεντρώνονται γύρω από μεγάλα τραπέζια με τη διευρυμένη οικογένειά τους ή μεταξύ φίλων. Η βραδινή προσευχή, που το έθιμο θέλει να πηγαίνει κανείς να την κάνει στο τζαμί μετά το γεύμα, θα γίνεται επίσης στο σπίτι.

Στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική ή στην Ασία, πολλές μουσουλμανικές χώρες έκλεισαν τα τζαμιά και απαγόρευσαν τις νυκτερινές συγκεντρώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι περιορισμοί αυτοί υποστηρίζονται από τις θρησκευτικές αρχές. Και εφαρμόζονται εξάλλου πλήρως στις μουσουλμανικές κοινότητες που ζουν στην Ευρώπη και εξακολουθούν να τελούν εν μέρει υπό αυστηρούς περιορισμούς.

Στην Ιερουσαλήμ, το τζαμί Αλ-Άκσα, ο τρίτος πιο ιερός τόπος του ισλάμ, ήταν σήμερα άδειο.

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε "συντετριμμένος που ο ιερός μήνας φθάνει σε συνθήκες που μας εμποδίζουν να προσευχόμαστε μέσα στα τζαμιά".

"Αυτό το Ραμαζάνι είναι πολύ διαφορετικό, απλά δεν είναι γιορταστικό. (...) Ο κόσμος είναι πλέον διαφορετικός", λέει εκφράζοντας τη λύπη της η Φίτρια Φαμέλα, μια νοικοκυρά στην Ινδονησία, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

Φέτος "θα περάσουμε το Ραμαζάνι κατ' ιδίαν, μακριά ο ένας από τον άλλον και μακριά από τα τζαμιά", συνοψίζει ένας αλβανός αξιωματούχος.

Στην Ασία εντούτοις, θρησκευτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σεβαστούν αυτούς τους περιορισμούς: στο Μπανγκλαντές, στο Πακιστάν ή στη συντηρητική περιφέρεια του Ατσέχ στην Ινδονησία, όπου χιλιάδες πιστοί παρευρέθηκαν χθες, Πέμπτη, στη βραδινή προσευχή στο μεγαλύτερο τζαμί της πρωτεύουσας, το Μπάντα Ατσέχ.

Στον Νίγηρα, η έλευση του Ραμαζανιού δημιουργεί φόβους για αναζωπύρωση της βίας σ' αυτή την αφρικανική χώρα, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πόλεις κατά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της απαγόρευσης της ομαδικής προσευχής. "Δεν μπορούσαμε να προσευχόμαστε τις Παρασκευές και θέλουν επιπλέον να μας εμποδίσουν να προσευχόμαστε στη διάρκεια του ευλογημένου μήνα του Ραμαζανιού; Αυτό δεν θα γίνει!", εξεγείρεται η Χάτζια Αϊσά, μια νοικοκυρά σε λαϊκή συνοικία της πρωτεύουσας Νιαμέι.

Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή συναίνεση

Στη διάρκεια των εβδομάδων, η πλανητική πανδημία συνεχίζει να σφυροκοπά τις οικονομίες σ' ολόκληρο τον κόσμο, υποχρεώνοντας τις αρχές να επιχειρήσουν να εκπονήσουν σχέδια ανάκαμψης, με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία.

Έτσι έπειτα από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνόδου κορυφής με βιντεοδιάσκεψη χθες, Πέμπτη, οι 27 ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν και το μόνο που έκαναν ήταν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατυπώσει προτάσεις για την ανάκαμψη από τα μέσα Μαΐου.

"Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα" σχετικά με τις λύσεις που πρέπει να δοθούν στη σοβαρότερη οικονομική κρίση από το 1945, παραδέχθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκανε πάντως λόγο για έναν "σημαντικό σταθμό".

Οι ηγέτες της ΕΕ παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά το ποσό, αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης ενός κοινού σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται ότι θα ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρώπη μπορεί να γνωρίσει φέτος μια ύφεση 7,1%.

Στο στάδιο αυτό είναι η ήπειρος που έχει τους περισσότερους θανάτους από τη νόσο Covid-19, με περισσότερους από 115.000 νεκρούς, από τους οποίους 25.549 στην Ιταλία, 22.157 στην Ισπανία, 21.856 στη Γαλλία και 18.378 στη Βρετανία.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού αντιθέτως, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία ύψους 480 δισεκ. δολαρίων, τα οποία προστίθενται στο ιστορικό σχέδιο ανάκαμψης των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε στα τέλη Μαρτίου.

Ο αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ αυξήθηκε και πάλι για να ξεπεράσει τα 26 εκατομμύρια νέους ανέργους μέσα σε πέντε εβδομάδες.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που δόθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στη δημοσιότητα, οι ΗΠΑ κατέγραψαν έναν από τους χειρότερους απολογισμούς της νόσου μέσα σε μια ημέρα, με 3.176 θανάτους από το βράδυ της Τετάρτης στις 20:30 μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Ωστόσο, παρά τη διαπίστωση αυτή, αμερικανικές Πολιτείες όπως το Τέξας, το Βερμόντ ή η Τζόρτζια αποφάσισαν να μπουν στον δρόμο της άρσης του lockdown και να επιτρέψουν σε μερικά εμπορικά καταστήματα να επαναλειτουργήσουν.

Στην Ευρώπη επίσης, μερικές χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει για να συγκρατήσουν την επιδημία

Πρόκειται για χώρες όπως η Ιταλία, η οποία διαπιστώνει θετικές ενδείξεις (λιγότερα κρούσματα, λιγότεροι ασθενείς στην εντατική, λιγότεροι θάνατοι κάθε μέρα). Η κυβέρνηση ετοιμάζει την ενεργοποίηση της "φάσης 2", που έχει στόχο τη χαλάρωση των δραστικών μέτρων περιορισμού τα οποία ισχύουν από τις 9 Μαρτίου.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται και στη Γαλλία, ενόψει μιας σταδιακής άρσης του lockdown από τις 11 Μαΐου.

Στη Λατινική Αμερική, το Μεξικό βρίσκεται από την πλευρά του "στη φάση της ταχείας αύξησης του καθημερινού αριθμού των κρουσμάτων", δήλωσε ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγκο Λόπες-Γκατέλ. Η χώρα ξεπέρασε χθες, Πέμπτη, το όριο των χιλίων νεκρών (1.069), για 1.633 κρούσματα  όπως αναφέρι το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κατάσταση είναι περίπλοκη στη Βενεζουέλα (10 νεκροί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό), η οποία αντιμετωπίζει ήδη μια δραματική οικονομική και πολιτική κρίση.

Ένας άνδρας 28 ετών σκοτώθηκε από σφαίρα χθες, Πέμπτη, στο νότιο τμήμα της χώρας στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Ήταν η δεύτερη ημέρα ταραχών σε επαρχιακές πόλεις, στη διάρκεια των οποίων άνθρωποι τραυματίσθηκαν ή συνελήφθησαν.

Στο Σαλβαδόρ, το κοινοβούλιο τερμάτισε χθες το βράδυ ξαφνικά τη συνεδρίασή του μετά την κρίση βήχα μιας βουλευτή που παρενέβαινε σε συνεδρίαση της ολομέλειας. Η συνέπεια ήταν ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε να δηλώσει πως υπάρχει "σοβαρή υποψία για Covid-19 στην αίθουσα της ολομέλειας", το κτίριο του κοινοβουλίου να εκκενωθεί αμέσως και οι εκατό βουλευτές να τεθούν υπό περιορισμό.